Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θα καταργήσει τις εκτρώσεις η ισπανική κυβέρνηση

Θα καταργήσει τις εκτρώσεις η ισπανική κυβέρνηση
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας σκοπεύει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, καταργώντας έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και ο οποίος επέτρεπε τις αμβλώσεις έπειτα από αίτημα της γυναίκας, όπως δήλωσε μια πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νόμο το 2010 που επέτρεπε στις γυναίκες να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους έως τις 14 εβδομάδες ή τις 22 εβδομάδες στην περίπτωση που το έμβρυο είχε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο έναν νόμο που θα ακυρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία βάσει των προτάσεων μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σημείωσε η πηγή αυτή.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαλαρντόν ξεκαθάρισε τον Ιούλιο την αντίθεσή του στον υφιστάμενο νόμο για τις αμβλώσεις.
 
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έπαψε να προστατεύεται το έμβρυο, επιτρέποντας τις αμβλώσεις απλώς και μόνο επειδή έχει κάποια δυσμορφία ή γενετική ανωμαλία», δήλωσε ο Ρουίθ-Γκαλαρντόν σε μια συνέντευξή του στη δεξιά εφημερίδα La Razon.
 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμανε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν έχει προταθεί καμία αλλαγή στο νόμο.
 
Οποιαδήποτε κίνηση προς την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει τις αμβλώσεις θα εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι το 2010, οπότε είχε δηλώσει ότι μόλις αναλάβει την εξουσία θα ανατρέψει το νόμο του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
 
Οι επικριτές του Ραχόι από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, η οποία έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας.
 
Ανάλογη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων έχουν καθολικά κράτη όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε