Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Θα ξεσπάσει νέος κυβερνοπόλεμος! – Αμερικανοί δικαστές θέλουν να “βάλουν χέρι” στο Twitter!

Αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή στο Twitter να παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τους λογαριασμούς του WikiLeaks και ορισμένων υποστηρικτών του!

Η δικαστική αυτή κλήτευση της 14ης Δεκεμβρίου, την οποία εξασφάλισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στο ίντερνετ Salon.com, αναφέρει ότι τα αρχεία που ζητούνται από το microblogging Twitter είναι “σχετικά με την τρέχουσα ποινική έρευνα”.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στο Twitter να δώσει πληροφορίες για τους λογαριασμούς του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είναι ύποπτος για τη διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks πέρυσι.

Στις πληροφορίες που ζητεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται όλα τα αρχεία σύνδεσης και παραμονής στο Twitter, οι διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνταν για την πρόσβαση σε αυτό, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και των κατοικιών, συν τα αρχεία των διαφημίσεων και λεπτομέρειες των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών.

Η δικαστική κλήτευση αφορά επίσης τους λογαριασμούς των υποστηρικτών του WikiLeaks Τζέικομπ Απελμπάουμ, Ροπ Γκονγκρίιπ και Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ, η οποία ήταν παλιά εθελόντρια του WikiLeaks και είναι τώρα μέλος του κοινοβουλίου της Ισλανδίας.

“Η WikiLeaks καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την παρενόχληση ιδιωτών από την αμερικανική κυβέρνηση”, δηλώνει ο δικηγόρος του Ασάνζ Μαρκ Στίβενς σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει αν είναι δυνατό να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Ασάνζ επειδή βοήθησε να δημοσιοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα οποία έφεραν σε δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον και αρκετούς από τους συμμάχους της.

Ο Στίβενς σημείωσε ότι οι τρεις από τους τέσσερις ιδιώτες που έχει στόχο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχαν εργαστεί ποτέ για τον WikiLeaks και είναι απλώς πολίτες που υποστήριξαν τον ιστότοπο εθελοντικά ως ακτιβιστές ή πολιτικοί.

Δύο από αυτούς διαδραμάτισαν έναν οργανικό ρόλο στη βοήθεια που παρασχέθηκε στο WikiLeaks για να δημοσιοποιήσει το βίντεο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δείχνει το πλήρωμα ενός αμερικανικού ελικοπτέρου να πυροβολεί ιρακινούς πολίτες, σημείωσε ο Στίβενς, υπογραμμίζοντας ότι ο WikiLeaks έδωσε οδηγίες στους δικηγόρους του στις ΗΠΑ να αντιταχθούν στη δικαστική κλήτευση.

Η Γιονσντοτίρ δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη συμβουλή δικηγόρων και ότι ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ισλανδίας, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση.

“Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκανα τίποτα κακό –Δεν έχω καμία πρόθεση να παραδώσω τις πληροφορίες μου εκουσίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης” έγραψε εξάλλου η Γιονσντοτίρ στο Twitter.

Η δικαστική κλήτευση έδινε διορία τριών ημερών στο Twitter Inc να δώσει τα αρχεία και διέτασσε την εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο να μην ενημερώσει τους χρήστες που τελούν υπό έρευνα.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποσφράγισε την εντολή στις 5 Ιανουαρίου έπειτα από προσφυγή του Twitter το οποίο ζητούσε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα που είχε να ενημερώσει τους ανθρώπους που αφορά.

Ο Στίβενς διευκρίνισε ότι η νομική αυτή ενέργεια του Twitter αποκάλυψε την ύπαρξη ποινικής έρευνας για τον WikiLeaks.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ ζήτησε εξάλλου από το Facebook και το Google να αποσφραγίσουν οποιεσδήποτε παρόμοιες δικαστικές κλητεύσεις με τις οποίες μπορεί να ζητούνται πληροφορίες για τον WikiLeaks.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε