weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Θα μας «κουρέψουν» ΕΚΤ και τράπεζες; – Νέα σενάρια για την Ελλάδα

Θα μας «κουρέψουν» ΕΚΤ και τράπεζες; – Νέα σενάρια για την Ελλάδα | Newsit.gr

Αυτή τη φορά, το σενάριο του «κουρέματος» δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα αλλά τους κρατικούς πιστωτές. Την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, δηλαδή. Μόνο που αν τελικά αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα θα σημαίνει πως οι πολιτικοί επέλεξαν να ρίξουν όλο το βάρος στις πλάτες των φορολογούμενων.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους γιατί στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις έχουν «παγώσει» και τονίζουν σε άλλους τους τόνους ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αμφίβολη. «Η Ελλάδα έχει ξεφύγει πολύ από την πορεία της» εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι αποκλίσεις από τους στόχους θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό, θα έδινε τότε βάσει καταστατικού τη δυνατότητα στο ΔΝΤ, που συμμετέχει αυτή τη στιγμή με το ένα τρίτο της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, να αρνηθεί την καταβολή περαιτέρω χρημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση ένα τρίτο πακέτο βοήθεια για τη χώρα θα καθίστατο απαραίτητο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως απορρίπτεται, λένε πηγές από την ΕΕ, κατηγορηματικά από τουλάχιστον 6 κράτη της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το ελληνικό πρόγραμμα κατά δύο χρόνια δεν αποκλείεται πάντως ακόμη επίσημα, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να κοστίσει στους δανειστές έως και 50 δισ. επιπλέον.

Έσχατη λύση η παραγραφή;

Ως τελευταία επιλογή απομένει μία νέα παραγραφή χρέους. Ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικά κεφάλαια είχαν παραιτηθεί τον περασμένο Μάρτιο από μέρος των απαιτήσεών τους έναντι της Αθήνας. Τώρα θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών (ΕΚΤ, ΔΝΤ και κράτη της ευρωζώνης) να πράξουν κάτι ανάλογο. Αυτό θα οδηγούσε όμως σε μετακύληση των βαρών στους φορολογουμένους.

Όπως δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, από οικονομική σκοπιά θα ήταν συνετή μια αναδιάρθρωση των χρεών, ωστόσο αυτή τη στιγμή απουσιάζει η πολιτική προθυμία για κάτι τέτοιο.

Η ιδέα πάντως ενός δεύτερου κουρέματος δεν είναι καινούρια. Την είχε φέρει στο τραπέζι της συζήτησης στις αρχές Ιουλίου ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν σε μία ομιλία του στη Ζυρίχη. «Ένα δεύτερο κούρεμα δεν θα με εξέπληττε» δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ο Αμερικανός δικηγόρος Λι Μπούχβαλντ, που είχε εμπλακεί στις ρυθμίσεις του ελληνικού κουρέματος για τους ιδιώτες πιστωτές το Μάρτιο.

Στο τέλος Ιουνίου, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήρθε και η σχετική τοποθέτηση από την ΕΚΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν είχε δηλώσει στην Καθημερινή ότι υπάρχει η πιθανότητα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να βρεθούν και πάλι στην «κόψη του ξυραφιού».
Σε τέτοια περίπτωση ανάγκης θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, να γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης της βιωσιμότητας. Αυτό λέγεται με άλλα λόγια παραγραφή χρέους.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναδρομικό τσεκούρι σε μισθούς και εφάπαξ – Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις

Αλληλεγγύη αλλά με αιχμές από τον Μπαρόζο

Μειώνονται οι μισθοί του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών αρχηγών

ΔΝΤ προς ΕΚΤ:Ώρα για ελληνικό κούρεμα

Βόμβα από την παραδοχή Ρουμελιώτη: «Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει» – Οργιάζουν οι φωνές για νέο κούρεμα

#TAGS MM