Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Θα μεταδώσει τα video του μακελάρη της Τουλούζ το Al Jazeera; Σήμερα η απόφαση

ΦΩΤΟ REUTERS

Θα δοθούν τα μονταρισμένα πλάνα από τις δολοφονίες στην Τουλούζ στη δημοσιότητα;

Μέρος από τα video που φέρεται να τράβηξε ο Μοχάμεντ Μεράχ τη στιγμή που εκτελούσε τους τρεις Γάλλους αλεξιπτωτιστές και τα τέσσερα θύματα της επίθεσης στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζ βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων του Al Jazeera και φυσικά των γαλλικών αρχών.

Το αν το κανάλι θα τα δώσει στη δημοσιότητα αναμένεται να αποφασιστεί εντός της ημέρας σύμφωνα με τον επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου στο Παρίσι. Τα πλάνα εστάλησαν στο Al Jazeera είτε από τον ίδιο τον Μεράχ είτε από κάποιον συνεργό του.

Στη διάρκεια της πολιορκίας την περασμένη εβδομάδα, που κατέληξε στο θάνατο του φερόμενου ως «δολοφόνου της Τουλούζ», ο Μεράχ είχε πει στους αστυνομικούς ότι έχει ήδη ανεβάσει τα video στο διαδίκτυο. Κάνεις δεν τα έχει δει έως σήμερα, όμως.

Να μην μεταδοθούν για κανένα λόγο τα βίντεο ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. «Ζητώ από τους υπευθύνους όλων των τηλεοπτικών δικτύων να μην μεταδώσουν το βίντεο για κανένα λόγο από σεβασμό στα θύματα και στο κοινό», τόνισε ο Σαρκοζί σε ομιλία του ενώπιον αστυνομικών και δικαστικών.

Και η οικογένεια του Τζόναθαν Σάντλερ, καθηγητή Θεολογίας στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, ο οποίος μαζί με τα δύο του παιδιά έπεσε νεκρός από το όπλο του Μεράχ ζήτησε να μην προβληθούν οι εικόνες.

Την ίδια ώρα, η δήλωση του πατέρα του 24χρονου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, πως θα κάνει μήνυση στο γαλλικό κράτος για το θάνατο του γιου του προκάλεσε αντιδράσεις και την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Σαρκοζί.

«Με αγανάκτηση έμαθα ότι ο πατέρας του δολοφόνου επτά ανθρώπων θέλει να καταθέσει αγωγή εναντίον της Γαλλίας για το θάνατο του γιου του», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αν ήμουν πατέρας ενός τέτοιου τέρατος, θα σιωπούσα ντροπιασμένος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ στο Radio Classique.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Ανρί Γκενό χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την πρόθεση του πατέρα του Μοχαμέντ Μεράχ. «Είναι δικαίωμά του, αλλά δεν μου έρχεται παρά μία λέξη: ξεδιαντροπιά. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένα τέρας που σκότωσε εν ψυχρώ. Η κοινωνία δεν του οφείλει τίποτα», είπε.

Ο Μοχαμέντ Μεράχ ήταν ο μικρότερος αδελφός μίας σειράς πέντε παιδιών. Οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν πέντε ετών. Τα πέντε παιδιά μεγάλωσε η μητέρα τους Ζουλίκα, ανεπάγγελτη, ενώ ο πατέρας του ήταν απών από τη ζωή της οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το USB των εκτελέσεων – Στο Al Jazeera έστειλε ο Μοχάμεντ Μεράχ τα video με τους φόνους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε