Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Θα παίρνουν επίδομα για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Θα παίρνουν επίδομα για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Οι φτωχές οικογένειες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα δύο δολαρίων εάν στέλνουν τα παιδιά του στο σχολείο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πακιστάν, με αφορμή τη σημερινή “Ημέρα της Μαλάλα”.

Οι οικογένειες περισσότερων από 3 εκατ. φτωχών παιδιών στο Πακιστάν θα λαμβάνουν οικονομικό επίδομα εάν στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ενώ η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε «Ημέρα της Μαλάλα» στη μνήμη της μαθήτριας που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κάθε φτωχή οικογένεια θα λαμβάνει επίδομα 2 δολαρίων μηνιαίως για κάθε παιδί της που φοιτά στο δημοτικό.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Βρετανία και τα κονδύλια θα διατίθενται μέσω του κυβερνητικού προγράμματος Στήριξης Εισοδήματος Μπεναζίρ, που έχει καταρτισθεί για να καταβάλει μικρά επιδόματα σε αναξιοπαθούσες οικογένειες. Οι οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ήδη λαμβάνουν 10 δολάρια μηνιαίως για τις βασικές δαπάνες τους.

Μετά την εφαρμογή ενός ανάλογου επιδοτούμενου προγράμματος στην επαρχία Παντζάμπ, η έκθεση της Παγκοσμίου Τράπεζας διαπιστώνει μία αύξηση 9% των εγγραφών κοριτσιών στα σχολεία την τελευταία διετία, όπως υπογραμμίζει η Αλάφια Ζογιαμπ, συντονίστρια για τη Νότιο Ασία της διαδυκτιακής ΜΚΟ Ayaaz.

Ο ΟΗΕ κήρυξε τη σημερινή «Ημέρα της Μαλάλα» ένα μήνα μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν η 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι και δύο συμμαθητριών της διότι είχαν καταφερθεί ανοικτά κατά των ανταρτών.

Στις ημέρες που ακολούθησαν η Μαλάλα αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρότυπο και πολλοί ηγέτες κρατών υποσχέθηκαν να συνδράμουν την εκστρατεία της για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Η Μαλάλα Γιουσουφζάι αναρρώνει πλέον από το τραύμα που υπέστη στο κεφάλι σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Χθες, ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Ζαρντάρι προσέθεσε και τη δική του υπογραφή στη διεθνή αίτηση, που υπογράφεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και με την οποία ζητούν από το Πακιστάν να επιδοτήσει τις οικογένειες που στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο.

«Τα όνειρα της Μαλάλα αποτελούν ό,τι είναι καλλίτερο για το Πακιστάν», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ενώ ενεχείριζε στον Ζαρντάρι το παγκόσμιο αίτημα. Παράλληλα, χιλιάδες Βρετανοί ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να προτείνει τη Μαλάλα για το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε