Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

“Θανατηφόρος” ο συνδικαλισμός στην Κολομβία

Tριάντα οκτώ συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στην Κολομβία.

Είναι πλέον και με την βούκα η πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη για τα στελέχη των εργατικών ενώσεων.

Σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κολομβίας (CUT), η οποία εκπροσωπεί περίπου 500.000 εργαζόμενους, επί συνόλου 850.000 που είναι εγγεγραμμένοι σε συνδικάτα, 38 συνδικαλιστές κι εκπαιδευτικοί δολοφονήθηκαν εφέτος– περιλαμβανομένων τεσσάρων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος την 7η Αυγούστου.

Ο διευθυντής του τμήματος της CUT για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίς Αλμπέρτο Βανέχας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση και προσωπικά ο Σάντος “έκανε πολλές υποσχέσεις, αλλά οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να δολοφονούνται”.

Η πλειοψηφία των φόνων, πρόσθεσε, γίνονται διότι τις διατάσσουν “επιχειρηματίες που υποστηρίζουν παραστρατιωτικές ομάδες”. Υπάρχει, πρόσθεσε, “μια βίαιη κουλτούρα που στρέφεται εναντίον των συνδικάτων μεταξύ των επιχειρηματιών με τη στήριξη παραγόντων του κράτους”.

Σύμφωνα με την CUT, ο άμεσος κίνδυνος που συνεπάγεται ο συνδικαλισμός έχει μειώσει την ένταξη εργαζομένων σε ενώσεις. “Το 1973, στα συνδικάτα ήταν εγγεγραμμένο ποσοστό 11,3% των εργαζομένων, ενώ σήμερα το 4,5%”, είπε ο Βανέχας. Ο αριθμός των συνδικαλιστών που έχουν δολοφονηθεί από το 1989 φθάνει τους 2.800, ενώ άλλοι 190 έχουν εξαφανιστεί. Κατά ποσοστό 98% οι υποθέσεις αυτές παραμένουν αδιαλεύκαντες και οι δράστες ατιμώρητοι. Οι δολοφονίες εφέτος είναι αυξημένες–οι νεκροί των πρώτων εννέα μηνών ήταν 36 έναντι 26 την ίδια περίοδο το 2009. Συνολικά το 2009, σύμφωνα με την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, οι συνδικαλιστές που δολοφονήθηκαν στην Κολομβία έφθασαν τους 48, ειδικά στους τομείς της γεωργίας και της παιδείας, επί συνόλου 101 παγκοσμίως.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία έκανε λόγω περί βίας “ιστορικής και δομικής” στην Κολομβία εναντίον των συνδικαλιστών στην ετήσια έκθεσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε