Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θέλει αναγνώριση για να «παγώσει» τον εποικισμό ο Νετανιάχου – «Όχι» των Παλαιστινίων

ΦΩΤΟ REUTERS

Αν οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος, το Ισραήλ θα «παγώσει» την εποικιστική του δραστηριότητα είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν κάθετα αρνητική.

Η πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για αναγνώριση του εβραϊκού κράτους ως «κράτους-έθνους του εβραϊκού λαού από τους Παλαιστίνιους» διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Όμως, η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε αρνητικά.

«Η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία ούτε και με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ τις οποίες και δεν έχει εκπληρώσει. Την απορρίπτουμε τόσο στο σύνολό της όσο και στις λεπτομέρειές της», δήλωσε ο βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων, Σάεμπ Ερεκάτ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις απαιτήσεις Νετανιάχου που σχετίζονται με τον χαρακτήρα του εβραϊκού κράτους, τονίζοντας ότι έχουν ήδη αναγνωρίσει το Ισραήλ και ότι ποτέ έως τώρα δεν είχε τεθεί τέτοια προϋπόθεση στις διπλωματικές σχέσεις του με άλλες χώρες, περιλαμβανόμενων και χωρών με τις οποίες το Ισραήλ έχει συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες.

Από την πλευρά του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η επανάληψη των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ειρηνευτικών συνομιλιών περιλαμβάνει και το πάγωμα των εποικισμών. «Το ζήτημα που θίγει ο κ. Νετανιάχου δεν έχει καμία σχέση με το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών», ξεκαθάρισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε