Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θέλει ανατροπή στο σκηνικό της Αιγύπτου

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα

 

για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ κι ότι η πολιτική αλλαγή είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το ξέσπασμα ταραχών στην Αίγυπτο.
 
“Η αλλαγή έρχεται σίγουρα. Η αλλαγή με ειρηνικά μέσα είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν ταραχές”, δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία την επόμενη χρονιά, μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία της IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.
 
“Εργάζομαι για να κινητοποιήσω τις λαϊκές μάζες που τάσσονται υπέρ της αλλαγής ώστε να μετατραπεί το σύστημα στην Αίγυπτο σε ένα δημοκρατικό σύστημα που διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη”, είπε.
 
“Το πρώτο βήμα είναι να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και κατόπιν να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα στη χώρα”, πρόσθεσε.
Το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει τη συμμετοχή στον ΕλΜπαραντέι στις προεδρικές εκλογές, καθώς ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι επικεφαλής ενός κόμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο και το κόμμα να υπάρχει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
 
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα χρειαζόταν τη στήριξη τουλάχιστον 250 εκλεγμένων αξιωματούχων από την άνω και την κάτω βουλή καθώς και δημοτικά συμβούλια–όλα αυτά τα σώματα κυριαρχούνται από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε