Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θέλει να “βάλει” φόρο στους… χοντρούς!

Ο γερμανός βουλευτής μαζί με την Άγκελα Μέρκελ.
Μετά την ανταλλαγή των ελληνικών νησιών ο γερμανός βουλευτής Μάρκο Βάντερβιτς είχε μία ακόμη… «ωραία ιδέα»

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά… » είχε πει απαξιωτικά στις αρχές Μαρτίου ο Μάρκο Βάντερβιτς προκαλώντας κύματα διαμαρτυρίας από Ελληνες και ξένους.
 
Αυτή τη φορά ο γερμανός βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας του με μια νέα «ωραία ιδέα»: οι παχύσαρκοι να πληρώνουν ειδικούς φόρους ώστε να καλύπτουν τα επιπλέον έξοδα με τα οποία επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
 
« Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά κατά πόσον τα υπέρογκα κόστη με τα οποία επιβαρύνεται ο τομέας της Υγείας, όπως για παράδειγμα από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν, μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλονται επί μονίμου βάσεως από το κράτος. Πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο για όσους παραμένουν υγιείς φροντίζοντας τη διατροφή τους να πληρώνουν για όσους ανεβάζουν τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες με το να είναι υπέρβαροι. Οσοι εις γνώση τους ζουν ανθυγιεινά θα πρέπει να αναλαμβάνουν την οικονομική ευθύνη του τρόπου ζωής τους » είπε ο 35χρονος βουλευτής, ο οποίος μάλιστα έχει τεθεί επικεφαλής των νεαρών χριστιανοδημοκρατών βουλευτών από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Με τις απόψεις του λεπτού και αθλητικού Βάντερβιτς συμπαρατάχθηκε και ο γερμανός οικονομολόγος Γιούργκεν Βάσεμ, ο οποίος υποστήριξε ότι τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας σαν τη σοκολάτα θα πρέπει να φέρουν μια ευδιάκριτη προειδοποίηση στη συσκευασία τους, παρόμοια με εκείνες που υπάρχουν στα πακέτα τσιγάρων.

« Οπως συμβαίνει και με τον καπνό, η αγορά ανθυγιεινών καταναλωτικών αγαθών θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή και τα επιπλέον έσοδα να κατατίθενται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας » είπε.

 
Το γερμανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, όμως η κατάχρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει δημιουργήσει σημαντικά ελλείμματα. Οι υπέρβαροι Γερμανοί υπολογίζονται σε εννέα εκατομμύρια, ενώ η θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζει στο κράτος περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
Πρόσφατα η Ενωση Γερμανών Δασκάλων πρότεινε να ζυγίζονται οι μικροί μαθητές κάθε ημέρα στο σχολείο και τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας να παραδίδονται στη φροντίδα του κράτους και να παραπέμπονται σε κλινικές.
 
Το αντιπολιτευτικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αντέδρασε έντονα στην ιδέα της επιπλέον φορολόγησης των υπέρβαρων, ενώ ο εκπρόσωπός του σε θέματα υγείας Καρλ Λάουτερμπακ απέρριψε την πρόταση του Βάντερβιτς ως «ηλίθια ».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε