Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Θέλουν να κάνουν την Ισπανία… Ελλάδα – Αύξηση ΦΠΑ και περικοπές δαπανών ανακοίνωσε ο Ραχόι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την ίδια αποτυχημένη συνταγή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα χωρίς να φέρει αποτέλεσμα επιβάλει και στην Ισπανία η τρόικα, με αντάλλαγμα τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Τα όσα ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, στη Βουλή την Τετάρτη θυμίζουν σε πολλά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα: τσεκούρι στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%. Στόχος να εξοικονομηθούν 65 δισ. ευρώ τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Ο μειωμένος για ορισμένα προϊόντα ΦΠΑ θα αυξηθεί επίσης από 8% σε 10%, ενώ θα διατηρηθεί στο 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Το νέο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει επίσης μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη από φέτος καταργείται το δώρο των Χριστουγέννων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους , μειώνοντας τη βάση υπολογισμού στο 50% , έναντι του ισχύοντος 60%.

Οι νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανακοίνωσε νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.

“Δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών της οικονομίας”, το δεύτερο μέρος του έκτακτου επιδόματος δεν θα καταβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς αξιωματούχους το 2012, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Δεν θα είναι μία στείρα θυσία και κανείς δεν φαντάζεται ότι θα απαρνηθούμε τις φιλοδοξίες μας για την Ισπανία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα για όλους, είναι επώδυνη η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Σε αντάλλαγμα όλων αυτών, στην Ισπανία θα δοθεί περίοδος χάριτος με επιμήκυνση μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώνει πακέτο μέτρων σκληρής λιτότητας ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος

”Τσάμπα” κουρευτήκαμε;Πρώτοι υποψήφιοι ξανά για χρεοκοπία!

SOS:Ανάπτυξη τώρα ή εκτίναξη της ανεργίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε