Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Θερίζει ζωές” ο επικίνδυνος ιός Έμπολα στην Ουγκάντα

“Θερίζει ζωές” ο επικίνδυνος ιός Έμπολα στην Ουγκάντα

Τρεις νέοι θάνατοι ανθρώπων που έπεσαν θύματα του ιδιαίτερα μολυσματικού και στο 90% των περιπτώσεων θανατηφόρου ιού Έμπολα έγιναν γνωστοί σήμερα στην Ουγκάντα.

Στο μεταξύ, 15 ασθενείς, περιλαμβανομένων μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μεταφέρθηκαν σε πτέρυγες απομόνωσης νοσοκομείων και κλινικών.

Άλλοι 40 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για συμπτώματα όπως αιμορραγικό πυρετό, εμετούς και εσωτερική αιμορραγία.

Ανάμεσα στους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σήμερα είναι ένα αγόρι 5 ετών.

Δεκατέσσερις άνθρωποι είναι γνωστό επίσημα ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην δυτική περιοχή Κιμπάλε, περίπου 250 χλμ. από την πρωτεύουσα Καμπάλα, αφότου καταγράφηκαν εκεί τα πρώτα δύο κρούσματα.

Ομάδες ιατρών, υγειονομικών αξιωματούχων και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Γιοουέρι Μουσέβενι κάλεσε τον πληθυσμό να αποφεύγει κάθε σωματική επαφή, περιλαμβανομένων και των χειραψιών, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

“Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ταχεία αντίδραση, να εντοπιστεί που έχει ξεσπάσει η ασθένεια και να απομονωθεί το ταχύτερο δυνατόν”, ανέφερε η Ολυμπία ντε λα Ρόσα της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με πολίτες η επιδημία έχει “προκαλέσει πανικό” σε πολλούς.

Ο Έμπολα είναι ένας ιός που είχε ανακαλυφθεί το 1976 στο Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κι έλκει το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα, στην περιοχή όπου είχε εντοπιστεί. Σε δύο επιδημίες που ξέσπασαν το 2000 και το 2007 στην Ουγκάντα είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι, ενώ πέρυσι ένα 12χρονο κορίτσι είχε υποκύψει όταν είχε προσβληθεί από τον ιό, ένα κρούσμα το οποίο είχε χαρακτηριστεί μεμονωμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Σκορπίζει το θάνατο” ο ιός Έμπολα στην Ουγκάντα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε