Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βίντεο: “Φταις κι εσύ που σε βίασαν”! – Οργή για την ουγγρική αστυνομία

Βίντεο: “Φταις κι εσύ που σε βίασαν”! – Οργή για την ουγγρική αστυνομία

Σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο της ουγγρική αστυνομίας που στέλνει μήνυμα στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού, ότι φέρουν και οι ίδιες ευθύνη!

Το βίντεο δείχνει τρεις κοπέλες να πίνουν πολύ και να διασκεδάζουν σε ένα κλαμπ. Χορεύουν, φλερτάρουν και στη συνέχεια σχεδόν μεθυσμένες φεύγουν από το νυχτερινό μαγαζί…

Ένα από τα κορίτσια φτάνει έξω από το σπίτι της, όπου παραμονεύει ένας άνδρας… Στο επόμενο πλάνο, η κοπέλα είναι με τα ρούχα σκισμένα και ένα βλέμμα απλανές. “Μπορείς να κάνεις κάτι για να προλάβεις όλα αυτά”, είναι το μήνυμα που εμφανίζεται.

Το βίντεο της αστυνομικής αρχής της πόλης Πεκς στη νότια Ουγγαρία θέλει να προειδοποιήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει. Όμως οι αντιδράσεις στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης είναι έντονες. Γυναικείες οργανώσεις ασκούν κριτική. Αρκετές από αυτές μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές να αποσύρουν το βίντεο και να σταματήσουν την προβολή του στα σχολεία. Θεωρούν ότι στιγματίζει τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης ως θύτες. Πιστεύουν ότι εκφράζει μια ακραία και συντηρητική ματιά στην κοινωνία. Ακόμα και οι άνδρες εμφανίζονται ως πιθανοί βιαστές. Μια εικόνα, υποστηρίζουν, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το βίντεο προκαλεί αντιδράσεις και στη Γερμανία. “Αποδίδει στα θύματα βιασμού ευθύνη κατακρίνοντας την συμπεριφορά τους”, λέει στην DW η Μπίρτε Ρόλες από την οργάνωση Terres des Femmes. “Δυστυχώς τέτοιου είδους απόψεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και δεν παρατηρούνται μόνο στην Ουγγαρία, συνεχίζει η γερμανίδα ακτιβίστρια. Καταβάλλεται η προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν πιθανά θύματα για να προστατευθούν εγκαίρως από τους κινδύνους. Απουσιάζει όμως η πρόληψη και η προσέγγιση εν δυνάμει θυτών”.

Με πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε