Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Θριαμβευτής ο Ρούτε στην Ολλανδία – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Θριαμβευτής ο Ρούτε στην Ολλανδία – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οι φιλοευρωπαϊστές του Μαρκ Ρούτε νίκησαν τις εκλογές στην Ολλανδία. Μόνο που και αυτοί έχουν την Ελλάδα στη… μπούκα και έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πουν όχι σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια!

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, φαίνεται ότι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 90% της καταμέτρησης των ψήφων, οι Φιλελεύθεροι (VVD) εξασφαλίζουν 41 έδρες στις 150 του κοινοβουλίου, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί ακολουθούν με 39 έδρες. Το… ντέρμπι είχε φανεί από τα exit poll.

Οι Ολλανδοί επέλεξαν κέντρο και όχι άκρα, όπως το ακροδεξιό κόμμα ή τους Σοσιαλιστές που είχαν υψώσει τη φωνή τους κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα είναι τώρα με ποιον θα συνεργαστεί ο Ρούτε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με όποιον κι αν συμφωνήσει τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ολλανδία δεν θα κατέβει από το άρμα της Γερμανίας, όπου έχει εξαρχής “ανέβει” μαζί με τη Φινλανδία.
Που σημαίνει: σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και ξεκάθαρο όχι σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας.

Συντριπτική ήττα υπέστη το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χέερτ Βίλντερς με τις σκληρές αντιευρωπαϊκές του θέσεις, που στις βουλευτικές εκλογές του 2010 είχε κερδίσει 24 έδρες.

“Αύριο θα κάνω τα πρώτα βήματα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης” δήλωσε στην ολλανδική κρατική τηλεόραση ο Ρούτε.

“Τηλεφώνησα στον Μαρκ Ρούτε για να του εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι είναι και πάλι το πρώτο κόμμα” δήλωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Ντίντερικ Σαμσομ, αποδεχόμενος την ήττα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις κάλπες οι Ολλανδοί

Οι Ολλανδοί μονομάχοι και ο… Τσίπρας του Αμστερνταμ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε