Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Θρίαμβος του Εθνικισμού στην Φιλανδία – Χτύπημα κατά της διάσωσης της Πορτογαλίας

REUTERS
Ο θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών θολώνει το κάδρο του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας. Από 5 έδρες στην βουλή παίρνουν τώρα 39!
Το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φιλανδών κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά το ποσοστό του και τις έδρες του στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.
 
Ο ηγέτης των Αληθινών Φιλανδών, Τίμο Σόινι, δήλωσε ότι βασικός στόχος του κόμματος είναι η “κοινωνική δικαιοσύνη” προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει “μεγάλες πιθανότητες” να συγκυβερνήσει.
 
Μιλώντας σε ενθουσιώδεις οπαδούς του κόμματος τόνισε ότι οι Αληθινοί Φινλανδοί είναι “έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη”. “Είμαι πολύ ευχαριστημένος, το έργο μας υποστηρίχθηκε από τους Φινλανδούς”, πρόσθεσε ο 48χρονος Σόινι.
 
Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το εθνικιστικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 39 έδρες στη νέα Βουλή, θα αυξήσει δηλαδή τη δύναμή του κατά 34 έδρες. Τέσσερις έδρες περισσότερες (43) καταλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και 42 οι Σοσιαλδημοκράτες. Κατά παράδοση, η κυβέρνηση στη Φινλανδία σχηματίζεται από δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα: το Κεντρώο, τους συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες.
 
Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, Γίρκι Κατάινεν, 39 ετών, είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής του όμως ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή θα του ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι είναι “πολύ ευχαριστημένος” με τα αποτελέσματα αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.
 
Τα αποτελέσματα ήταν πάντως απογοητευτικά για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, 42 ετών, που έχασε 16 έδρες και θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση στο κοινοβούλιο, με 35 έδρες. Η Κιβινιέμι είπε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Η ίδια ανέλαβε το κόμμα και την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος.
 
Το αποτέλεσμα ήταν μια “σαφής διαμαρτυρία κατά των παλαιότερων κομμάτων”, υποστήριξε ο Γκόραν Ντιούπσουντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άμπο Ακάντειμι της Βάασα.
 
Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι χάνουν πέντε έδρες και πέφτουν στις δέκα ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις εννέα έδρες του. Η Αριστερή Συμμαχία θα έχει 15 έδρες ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έξι.
 
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Αληθινοί Φινλανδοί θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
 
Ο Σόινι είναι πρώην μέλος της νεολαίας του Αγροτικού Κόμματος της Φινλανδίας. Μετά τη διάλυσή του, το 1995, ο Σόινι υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Αληθινών Φινλανδών και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 1997.
 
Τι σημαίνει η νίκη των Εθνικιστών
 
Στη Φινλανδία έβηξαν, στην Πορτογαλία ανέβηκε πυρετός… Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα, καθώς τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες της Κυριακής στη Φινλανδία επηρρεάζουν καθοριστικά την τύχη της Πορτογαλίας, που βρίσκεται 3000 χλμ νοτιότερα της σκανδιναβικής χώρας. Η χτεσινοβραδυνή δήλωση του ηγέτη των “Αληθινών Φινλανδών” Τίμο Σόινι (πως «το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι»), είναι ενδεικτική της νευρικότητας που θα χαρακτηρίσει την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη Λισαβόνα, εξάλλου, όπου εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κόμματα το πρόγραμμα λιτότητας (που θα συνοδεύσει τη βοήθεια των 80 δισ.ευρω), το τελεσίγραφο Σόινι αναμφίβολα ανεβάζει την αδρεναλίνη στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Η αδύναμη πορτογαλική οικονομία, που βασίζεται ιδιαίτερα στη βιομηχανία -και μάλιστα στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο που γνωρίζει μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία – σήμερα εξαρτάται από τη ψήφο των Αληθινών Φινλανδών στο Κοινοβούλιο του Ελσίνκι. Και αν εκεί μπλοκαριστεί η ροή της διεθνούς βοήθειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο βοήθειας της Πορτογαλίας.

    Η τελική πράξη του δράματος θα γίνει γνωστή στα τέλη Μαίου, όταν αντίστροφα, ο «πυρετός» της Πορτογαλίας «ρίξει στο κρεβάτι» το Ελσίνκι… Συγκεκριμένα, αναλυτές στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο νικητής των εκλογών, ο 39χρονος συντηρητικός (πρώην υπουργός Οικονομικών) Γίρκι Κατάινεν θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας της εκκρεμμότητας του πορτογαλικού «πακέτου».

    Ο νεαρός ηγέτης με το παρουσιαστικό φοιτητή «καλής οικογενείας» (με τα μακρόστενα γυαλάκια και τη χωρίστρα στο πλάι), θεωρείται ένας χαρισματικός πολιτικός, που έχει ήδη σημαντική πολιτική εμπειρία και που αντέταξε στο ρεύμα του λαϊκισμού (το οποίο καλλιεργήθηκε από το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών) έναν πολιτικό λόγο μετρημένο, ρεαλιστικό και σοβαρό. Ο κ.Κατάινεν προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι η Φινλανδία θα τηρήσει μια «στάση ευθύνης» απέναντι στην Πορτογαλία και αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή των Αληθινών Φινλανδών στην κυβέρνηση, θα κριθεί από τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σαμποτάρουν τη βοήθεια προς την Πορτογαλία.

    Αντιστοίχως οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν δηλώσει, πως δεν θα δεχθούν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τη συνεισφορά της χώρας στην πορτογαλική βοήθεια, πολλοί αναλυτές όμως αμφισβητούν ότι το κόμμα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση. «Θα είναι παράδοξο, ένα κόμμα που μεγάλωσε τόσο γρήγορα, να μη θέλει να αξιοποιήσει αυτή του τη δύναμη και να μπεί στην κυβέρνηση», παρατήρησε ο Κίμο Γκρόνλαντ διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Άμπο. Την άποψή του συμμερίζονται κι άλλοι αναλυτές, που διαβλέπουν ότι για να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του, ο Τίμο Σόινι θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική γραμμή πολιτικής.

    Αν, εξάλλου, παραμείνει στην άκαμπτη θέση του, τα αριθμητικά δεδομένα της νέας Βουλής δείχνουν ότι η Εθνική Συμμαχία του Γίρκι Κατάινεν θα πρέπει να συμμαχήσει είτε με το Κεντρώο κόμμα (της απερχόμενης κυβέρνησης) που δήλωσε όμως ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (που αμφιταλαντεύεται ως προς την Πορτογαλική βοήθεια) και με ένα μικρότερο κόμμα – τους Πράσινους ή τη Συμμαχία της Αριστεράς. Πολιτικά πάντως, «οι εκλογές έδωσαν μια πιο εθνικιστική, πιο συντηρητική και λιγότερο ευρωπαϊκή, κυβέρνηση στη Φινλανδία» συνόψισε κωδικά το μήνυμα της φινλανδικής κάλπης το στέλεχος της ΙΝG Κάρστεν Μπρζέσκι.

    Το Φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της Πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

 
Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών Αληθινών Φιλανδών υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.
 

 

 
                                                          έδρες           ποσοστό
 
Εθνική Συμμαχία                              44 (-6)      20,4%
 
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα           42 (-3)     19,1%
Αληθινοί Φινλανδοί                           39 (+34)   19%
Κέντρο                                               35 (-16)   15,8%
 
Αριστερή Συμμαχία                         14 (-3)      8,1%
Πράσινοι                                           10 (-5)       7,2%
 
Κόμμα του Σουηδικού Λαού           9 (=)         4,3%
 
Χριστιανοδημοκράτες                      6 (-1)         4%
 
Αλλοι                                                    1                0,4%
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε