Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θρίλερ με οκτώ Βορειοκορεάτες στην Ιαπωνία – Ψαράδες ή κατάσκοποι; [pics]

Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτες Ιαπωνία ψαράδες
Φωτογραφία Reuters

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να είναι και σενάριο ταινίας. Οκτώ Βορειοκορεάτες έφτασαν με αλιευτικό σκάφος στην Ιαπωνία. Και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το… τι είναι τελικά.

Σίγουρα όχι οι αρχές στην Ιαπωνία. Που όπως τονίζουν οι οκτώ Βορειοκορεάτες, που υποστηρίζουν ότι είναι ψαράδες, αντιμετωπίζονται με προσοχή. Μια υπόθεση θρίλερ, μόλις μερικές εβδομάδες από την αιματηρή αυτομόληση Βορειοκορεάτη στρατιώτη, που πέρασε –εν μέσω πυρών- στη Νότια Κορέα.

“Είμαστε ψαράδες”

Οι οκτώ Βορειοκορεάτες έφτασαν στις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας με ένα αλιευτικό. Εντοπίστηκαν κοντά στο πλεούμενο που μόλις είχε ελλιμενιστεί. Δήλωσαν ότι είναι ψαράδες από τη Βόρεια Κορέα. Πως το σκάφος τους αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και έπλευσε ουσιαστικά ακυβέρνητο. Και έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν είναι αντιφρονούντες που ήθελαν να αυτομολήσουν.

Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτες Ιαπωνία ψαράδες
Δεν είναι η πρώτη φορά που Βορειοκορεάτες ψαράδες φτάνουν στην Ιαπωνία – Φωτογραφία Reuters

Η αστυνομία είχε ενημερωθεί και από κάτοικο της πόλης Γιουριχόντζο, στη νομαρχία Ακίτα, ο οποίος είπε ότι συναντήθηκε με άνδρες άγνωστης εθνικότητας. Οι οκτώ Βορειοκορεάτες τέθηκαν άμεσα υπό κράτηση.

Είναι κατάσκοποι;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ερωτηθείς εάν οι άνδρες αυτοί μπορεί να είναι κατάσκοποι, περιορίστηκε να πει πως οι αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή με προσοχή.

Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτες Ιαπωνία ψαράδες
Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι Βορειοκορεάτες ψαράδες – Φωτογραφία Reuters

Η Ιαπωνία καταρτίζει σχεδιασμούς για την πιθανή μαζική έλευση δεκάδων χιλιάδων Βορειοκορεατών σε περίπτωση που ξεσπάσει σύρραξη ή εκδηλωθεί κρίση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και για τον εντοπισμό κατασκόπων ανάμεσά τους, κατά πληροφορίες που δημοσίευσε μια ιαπωνική εφημερίδα.

Κι άλλοι ψαράδες από τη Βόρεια Κορέα στην Ιαπωνία

Την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική ακτοφυλακή διέσωσε τρεις Βορειοκορεάτες. Το σκάφος τους είχε ανατραπεί στα ανοιχτά της κεντρικής Ιαπωνίας. Δήλωσαν επίσης ψαράδες. Εστάλησαν στην πατρίδα τους με ένα βορειοκορεάτικο πλοίο. Δώδεκα άλλοι ναυτικοί παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και θεωρείται ότι πνίγηκαν.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική ακτοφυλακή βρήκε ένα πλεούμενο που είχε αναποδογυρίσει και τέσσερα πτώματα στο εσωτερικό του. Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι προφανώς επρόκειτο για αλιείς από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις