Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θρίλερ στην Αίγυπτο με την παραίτηση Μουμπάρακ – Όχι σε στρατιωτική διακυβέρνηση το… «μήνυμα» της πλατείας Ταχρίρ

Περίπου 1 εκατομμύριο κόσμος περιμένει το διάγγελμα Μουμπάρακ! ΦΩΤΟ REUTERS
Περίπου 1 εκατομμύριο κόσμος περιμένει το διάγγελμα Μουμπάρακ! ΦΩΤΟ REUTERS

– Στο κατακόρυφο η αγωνία, στις 22:00 αναμενόταν το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου
– Πάνω από 1 εκατ. κόσμος στην πλατεία Ταχρίρ πανηγυρίζει και φωνάζει ήδη: «Το καθεστώς έπεσε»
– Αλ Αραμπίγια: Αν οι διαδηλωτές αρνηθούν τον Σουλεϊμάν, θα επέμβει ο στρατός!
– Ο στρατός στέλνει sms στους πολίτες ότι θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις

Έτοιμος να ικανοποιήσει το αίτημα του λαού του και να αποχωρήσει από την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος σύμφωνα με έκτακτο δελτίο του BBC, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης! Γρήγορα, το νέο διαδόθηκε εντός και εκτός Αιγύπτου.

Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος NDP δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να απευθύνει απόψε διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό και «ελπίζει» να ανακοινώσει πως μεταβιβάζει τις εξουσίες του στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Ακολούθησε “όργιο” φημών, αλλά η κατάσταση μοιάζει πια μη αναστρέψιμη για τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Και όλα δείχνουν ότι η 17η μέρα της εξέγερσης του αιγυπτιακού λαού θα σημάνει το τέλος της 30χρονης εξουσίας του.
Το σήμα της νίκης στην πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Σιγά σιγά, όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετάδωσαν την είδηση για την επικείμενη παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου. Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η απόφαση για το αν ο Μουμπάρακ θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες. 

Ο πρωθυπουργός Άχμεντ Σαφίκ, υποστήριξε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση. Τις φήμες παραίτησης διέψευσε νωρίτερα και ο υπουργός Πληροφοριών, Ανάς ελ-Φέκι.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, θα κάνει το διάγγελμά του από το παλάτι του στο Κάιρο σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, πάντως, αν το μήνυμα θα είναι σε απευθείας σύνδεση ή μαγνητοσκοπημένο. Σύμφωνα με το το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει μεταβεί στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, εξάλλου, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από συνάντηση του Χόσνι Μουμπάρακ με τον αντιπρόεδρο Ομάν Σουλεϊμάν. Μόνο που δεν διευκρινίστηκε ποτέ η ημερομηνία της συνάντησης και ο τόπος της. Αν δηλαδή ήταν σημερινή ή προηγούμενης μέρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου για 17η μέρα στην πλατεία Ταχρίρ. Σήμερα όμως, πανηγυρίζουν! - ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με το Al Jazeera, νωρίτερα, η ηγεσία του στρατού απέτρεψε τον Μουμπάρακ από το να απευθύνει διάγγελμα μεταβίβασης της εξουσίας στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Βάσει των όλων προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει αν ο πρόεδρος παραιτηθεί. Εδώ όμως μπαίνει ο παράγοντας ΗΠΑ. Οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θέλουν τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Σάμι Ενάν να είναι ο διάδοχος του Χόσνι Μουμπάρακ. Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.
Ο εκλεκτός των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον
Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού».

Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο και προκαλεί εντύπωση ότι στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονται ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.

Η συνεδρίαση των στρατιωτικών, η μετάβαση των εξουσιών στον Ομάρ Σουλεϊμάν ενισχύουν -αν όχι επιβεβαιώουν- τις φήμες των προηγούμενων ημερών περί πραξικοπήματος για την πτώση Μουμπάρακ από την εξουσία.

Δεν αποκλείεται, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών και έχοντας εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο του στρατού, ο Σουλεϊμάν (άνθρωπος με παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ισραήλ) να επιχειρήσει να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Για αυτό άλλωστε και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους, τονίζοντας πως ίσως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Όπως αναφέρουν, άλλωστε, ο στόχος δεν είναι ο πρόεδρος αλλά το καθεστώς.

Τα νέα έχουν σκορπίσει θύελλα ενθουσιασμού στις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που παραμένει στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου και περιμένει πως και πως να μάθει αν οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ θα επιβεβαιωθούν. Περίπου στις 20:30 το βράδυ, στην πλατεία-σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης είχε συρρεύει πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου! Περιμένουν το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ και με τα συνθήματά τους ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν «πολιτική κυβέρνηση και όχι στρατιωτική».
ΩΡΑ 15:30 Ο Χασάν αλ Ροουένι μιλά στο πλήθος - ΦΩΤΟ REUTERS
Από νωρίς πάντως, το κλίμα είναι πανηγυρικό! Σε αυτό συνέβαλε και η εμφάνιση του Χάσαν αλ-Ροουένι, αξιωματικού του στρατού, που χωρίς να δηλώσει ρητά ότι ο Μουμπάρακ θα παραιτηθεί, είπε στους διαδηλωτές πως «ό,τι ζητούν θα πραγματοποιηθεί».

Μιλώντας από μια εξέδρα ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν ασφαλή τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα «το καθεστώς έπεσε».

Κανονικά λειτουργεί, στο μεταξύ, η διώρυγα του Σουέζ και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη λειτουργία της. Το αιγυπτιακό ναυτικό συνοδεύει τα πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις περιφρουρούν την υδάτινη δίοδο.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε