Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θρίλερ στην Κύπρο – Φήμες για νεα αναβολή της συνεδρίασης – Όλο το νεο σενάριο που κάνει λόγο για μηδενικό κούρεμα στις καταθέσεις εως 20.000!

Θρίλερ στην Κύπρο – Φήμες για νεα αναβολή της συνεδρίασης – Όλο το νεο σενάριο που κάνει λόγο για μηδενικό κούρεμα στις καταθέσεις εως 20.000!

– Δεν περνά ως έχει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων
– Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο και μέσα στο κόμμα Αναστασιάδη
– Το plan B της Κύπρου που συζήτησε ο Αναστασιάδης με τη Μέρκελ
– Ως και 90% των καταθέσεων θα χάσουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες
– Με εκποίηση στοιχείων θα αναγκαστούν να πληρώσουν τους καταθέτες οι τράπεζες
– Τρίτη λύση για να περιοριστεί το “κούρεμα” ο δανεισμός από τα Ταμεία Πρόνοιας
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.COM.CY

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν εφόσον κατατεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Το σενάριο αλλάζει συνεχώς και όλα να δείχνουν ότι παρά τις τροποποιήσεις δεν θα εξασφαλίσει 28 ναι, όσα δηλαδή απαιτούνται για να ψηφισθεί.

Σύμφωνα με το newsit.com.cy, αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στο συγκυβερνών ΔΗΚΟ, αλλά και στον ίδιο το Δημοκρατικό Συναγερμό. Επίσης, είναι ήδη είναι καταγεγραμμένη η διαφωνία, σε ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ Οικολόγους και ΕΥΡΩΚΟ, ακόμη και μετά την πρόταση για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν, μηδενικό κούρεμα για καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, 3% από 20 χιλιάδες ευρώ μέχρι 100 και άνω των 100 χιλιάδων κούρεμα 9,9%.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsit.com.cy αυτή τη στιγμή τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια, στα οποία γίνονται ασκήσεις επί χάρτου.

Α.Το κούρεμα να γίνει κανονικά, αλλά να εξαιρεθούν οι ξένοι επενδυτές από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της μαζικής φυγής ξένων κεφαλαίων, το οποίο θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ θα απολέσει την εμπιστοσύνη προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Β. Μελετάται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι Κύπριοι καταθέτες από το μέτρο που προτείνει το Eurogroup και να αυξηθεί το ποσοστό αποκοπής για ξένους καταθέτες, από την στιγμή που η πρόθεση τους είναι να εγκαταλείψουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Γ. Το βάρος των αποκοπών να φορτωθεί στις πλάτες των μεγαλοκαταθετών, ντόπιων και ξένων, δηλαδή σε καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ, με αύξηση του ποσοστού αποκοπής, κοντά στο 20%.

REUTERS: ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

Μηδενικό φόρο για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που προωθείται στην Κύπρο, σύμφωνα με το Reuters. Για καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 6,75% και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.

Η αξία της μετοχής που θα δοθεί στους καταθέτες θα είναι της ίδιας αξίας με την τιμή απόκτησης της από τη Δημοκρατία.

Οι μετοχές εξάλλου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παραχωρηθούν στους καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι βάσει του προγραμματισμού το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, εκτός απροόπτου, σήμερα στις 18.00.

ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ

Ένα άλλο νομοσχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων, αλλά, σύμφωνα με το StockWatch, θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι “κακές” τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Οι καταθέτες αυτοί ωστόσο μπορεί να χάσουν ως και το 90% των χρημάτων τους λένε άνθρωποι της αγοράς.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ΕΚΤ δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τόσο χθες τη νύχτα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με την Άγκελα Μέρκελ και ανάλογο θα είναι το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών του Κύπριου προέδρου τόσο με την καγκελάριο, όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το νέο νομοσχέδιο της Κύπρου – “Σπάνε” τις τράπεζες σε καλές και κακές – Κινδυνεύουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

Όλα στον αέρα! – Δεν περνάει το νέο σχέδιο κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή – Αναζητούν μάταια μέχρι στιγμής εναλλακτική λύση!

Η Κίνα έριξε σωσίβιο 30 δισ. αλλά η Κύπρος δεν το… έπιασε ποτέ!

Κυνικός Σόιμπλε: “Όποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες με λιγότερους φόρους ας αναλάβει τις ευθύνες του”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε