Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θρήνος και οδύνη στις κηδείες των θυματων του σεισμού στην Λόρκα

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο στην πόλη Λόρκα της νοτιοανατολικής Ισπανίας που επλήγη από το σεισμό των 5.2 βαθμών την Τετάρτη. Σήμερα έγιναν και οι κηδείες των θυμάτων.

Από το σεισμό σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και περίπου 300 τραυματίστηκαν. Ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε και η σύζυγός του, καθώς και ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο πήγαν σήμερα στις κηδείες των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο. ΦΩΤΟ REUTERS

Θρήνος, οδύνη και κλάματα συνόδευαν τον πένθυμο χτύπο από τις καμπάνες.

REUTERS

 
Σχεδόν 6.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πέντε πρόχειρα καταλύματα που στήθηκαν στην πόλη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί προτίμησαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο από το φόβο νέας σεισμικής δόνησης. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι μετανάστες που δεν έχουν συγγενείς στην πόλη για να φιλοξενηθούν.
 
Η Λόρκα ξεκίνησε να επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς: κάποιες καφετέριες άνοιξαν και πάλι, ενώ παράλληλα οι στρατιώτες και οι πυροσβέστες απομακρύνουν τα συντρίμμια από τους δρόμους.
 
Βοήθεια φθάνει στη Λόρκα από ολόκληρη την Ισπανία: οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στέλνουν τρόφιμα, ενώ στην πόλη έχουν μεταβεί εθελοντές αρχιτέκτονες και μηχανικοί για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
 
Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες.
 
Ο πρωθυπουργός χθες Πέμπτη δεσμεύτηκε για την ταχεία ανοικοδόμηση της πόλης των 100.000 κατοίκων, όπου το 80% των κτιρίων εκτιμάται ότι έχει υποστεί ζημίες.
 
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου επτά χιλιόμετρα από τη Λόρκα. Προηγήθηκε μικρότερη δόνηση μεγέθους 4.5 βαθμών που προκάλεσε καταστροφές στις προσόψεις ορισμένων κτιρίων.
 
Ο δεύτερος, φονικός, σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση αρκετών κτιρίων και του καμπαναριού μίας εκκλησίας. Από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν καταπλακώθηκαν πολλά αυτοκίνητα, ενώ ρωγμές σχηματίστηκαν σε πεζοδρόμια. Μετά τον κυρίως σεισμό ακολούθησαν περίπου 30 μετασεισμοί.
 
Ο σεισμός ήταν ο φονικότερος που έπληξε την Ισπανία από το 1956, όταν 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Γρανάδα.
 
 

Τρόμος, απελπισία και εννιά νεκροί στη Λόρκα – Φοβούνται ακόμη και να κοιμηθούν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε