Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θύελλα αντιδράσεων για την κλοπή επιγραφής στο Άουσβιτς

Επάνω η επιγραφή στην είσοδο του στρατοπέδου και κάτω η είσοδος μετά την κλοπή ΦΩΤΟ REUTERS

Βαθιά οδύνη και θλίψη από τους εβραίους και τον πρόεδρο του Ισραήλ για την κλοπή της επιγραφής.  

“Η Εργασία σε απελευθερώνει”. Αυτή την επιγραφή αντίκρυζαν στην είσοδο οι εβραίοι και όσοι μεταφέρθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Από την Παρασκευή όμως η μεταλλική πλάκα αφαιρέθηκε από αγνώστους και η κλοπή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, εξέφρασε με επιστολή του τη “βαθιά κατάπληξή του” για την κλοπή, ενώ “βαθιά οδύνη και κατάπληξη” προκάλεσε η πράξη στους συγγενείς των θυμάτων στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Στο Παρίσι, η “Γαλλική Ένωση των κρατουμένων του Άουσβιτς” χαρακτήρισε την κλοπή “καταστροφή της Ιστορίας” στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, που εκτελέστηκαν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως εβραίοι.
“Αφαίρεσαν ένα ιστορικό σύμβολο” είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ραφαήλ Εσραΐλ και συνέχισε “κατέστρεψαν την Ιστορία, τέλεσαν άθλια πράξη, αναβίωσε ο Ναζισμός”.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας με ανακοίνωση της εξέφρασε “την ελπίδα ότι θα χυθεί φως γρήγορα” στην υπόθεση.  Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκούϊντο Βέστερβέλε όμως έκανε λόγο για μία πράξη “απεχθή, θλιβερή και εγκληματική” και εξήγησε ότι “εκκινούμε από την αρχή ότι, οι δικαστικές αρχές θα αναζητήσουν, θα κάνουν παν το δυνατόν, ώστε οι δράστες της κλοπής να συλληφθούν, αλλά και να τιμωρηθούν με την κατάλληλη ποινή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε