Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι γράφει ο βελγικός Τύπος για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι γράφει ο βελγικός Τύπος για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο Μάρσαλ, υποστηρίζει ο Τσίπρας», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας “La Libre Belgique”, σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στο άρθρο, σημειώνεται η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης με θέμα τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, όπως είχε συμβεί το 1953 με την ακύρωση μεγάλου μέρους του χρέους της Γερμανίας, επιτρέποντας στη σημερινή πρώτη δύναμη της Ευρώπης να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «να δοθεί χρόνος και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος. Χρόνος και ανάσα, με συμφωνημένο, με τους πιστωτές, moratorium αναστολής πληρωμών των τόκων, έως ότου μπορέσει να βρεθεί σε θετικούς ρυθμούς η ελληνική οικονομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας- επισημαίνεται στο άρθρο- ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE) για τη στήριξή της στον ελληνικό λαό και στον ίδιο, ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει «αυτούς που κραδαίνουν την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους Ευρωπαίους το θέμα της ανόδου του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η διαδικτυακή πύλη euobserver.com δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και η Ισπανία ετοιμάζονται για περισσότερη λιτότητα, παρά το ξέσπασμα της βίας».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι τα περιστατικά βίας που στιγμάτισαν τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις δύο κυβερνήσεις από το να προχωρήσουν στην υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων λιτότητας, όπως τους ζητείται από τους διεθνείς δανειστές. Έπειτα από εβδομάδες καθυστερήσεων, ο κυβερνητικός συνασπισμός που στηρίζεται από τρία κόμματα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε μία συμφωνία επί των βασικών σημείων για το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. «Η λήψη των μέτρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας στη χώρα», σημειώνει το euobserver.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η λαϊκή οργή ενάντια στις περικοπές κατέληξε σε βίαια επεισόδια την περασμένη Τετάρτη, όταν περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ η αστυνομία κατέφυγε σε ρίψη δακρυγόνων. Μία γενική απεργία παρέλυσε τη χώρα, τα μέσα μεταφοράς, τα νοσοκομεία αλλά και τα σχολεία. Παρόμοια επεισόδια βίας ξέσπασαν και στην Ισπανία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εγκρίνει νέο γύρο μέτρων λιτότητας.

«Οι βίαιες εικόνες από την Ισπανία και την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι αυτή η βίαιη λιτότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνική ένταση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, η Ελλάδα θα χρειαστεί μία δεύτερη και ενδεχομένως και μία τρίτη αναδιάρθρωση του χρέους της, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν να διαγράψουν όλο το χρέος της και να δώσουν λίγο “οξυγόνο στην οικονομία της” σημειώνεται στο δημοσίευμα του euobserver.com.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας Διάσκεψης για το Χρέος, όπως ακριβώς συνέβη με τη Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν διαγράφηκε το 60% του χρέους της και το υπόλοιπο συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί όταν η οικονομία θα επέστρεφε στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι ενώ είχε υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου, λίγους μήνες μετά συμφώνησε σε όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε