Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα

Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα

Αλλαγή προσανατολισμού για τις προοπτικές που διαγράφονται σε σχέση με την Ελλάδα παρατηρείται σε  δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Αποτυπώνοντας τα «ενθαρρυντικά μηνύματα» από τις Βρυξέλλες και τις σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία όσο αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην πρώτη τους συνάντηση στην πρόσφατη ιστορία κατά την οποία οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αλυχτούσαν στο κατώφλι τους, προσπάθησαν να δείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό κόστος του αγώνα κατά της κρίσης χρέους, η κρισιμότητα του οποίου αντανακλάται στην αυξανόμενη ανεργία εντός ευρωζώνης».

Τόσο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όσο και σε άλλα, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης, αν και «εξήραν την πρόοδο της Ελλάδας», ανέβαλαν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς περιμένουν να διαπιστώσουν, αφενός την επιτυχία που σημείωσε στους ιδιώτες επενδυτές η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφετέρου εάν η Αθήνα εκπλήρωσε τους υποσχεθέντες όρους της σύμβασης.

Την ίδια στιγμή, καταγράφονται τα «νέα δεδομένα» με την ανεργία στην Ευρώπη, όπου περισσότεροι από ένας στους δέκα εργαζόμενους βρίσκεται εκτός δουλειάς και ενώ τα κυβερνητικά μέτρα για περικοπές στον προϋπολογισμό εντείνουν την οικονομική ύφεση, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζήτησαν τρόπο να συμβιβάσουν την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης με τα αυξημένα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας στο πλαίσιο της νέας δημοσιονομικής σύμβασης.

Σε άλλες αναφορές, υπογραμμίζεται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο την «αποτελεσματικότητα των ασφαλίστρων κινδύνου» για το ελληνικό χρέος (CDS). Και αυτό, όπως επισημαίνεται, επειδή οι εξελίξεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος αποκαλύπτουν πιθανούς περιορισμούς που τα CDS κρύβουν για τους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι η ανταλλαγή ομολόγων θα τους προστατεύσει από απώλειες σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε σχετικό άρθρο στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρεται ότι αυτό δεν θα υπάρξει (το προαναφερθέν ενδεχόμενο), εκτός εάν υπάρξει ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι η διαδικασία σχεδόν σίγουρα θα καταλήξει στην ενεργοποίηση CDS τις επόμενες δύο εβδομάδες ή λίγο αργότερα.

Τέλος, η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται στο «δύσκολο έργο» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα υπέρογκα χρέη τους, με δρακόντεια μέτρα λιτότητας, ενώ αναζητούν παράλληλα τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η εμμονή της Γερμανίας στα μέτρα λιτότητας, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, όπως υπογραμμίζεται, με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, προκαλεί το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις, καθώς αυτά δεν συνοδεύονται από αναπτυξιακά μέτρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συρρίκνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη και αύξηση της ανεργίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε