Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι πρόδωσε τις επαφές του Λάντεν με Πακιστανούς εξτρεμιστές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο κατασχέθηκε στην διάρκεια της επιδρομής Αμερικανών κομάντο στις 2 Μαΐου στο κρησφύγετό του.

Το συγκεκριμένο τηλέφωνο ανήκε σε έναν αγγελιοφόρο που εργαζόταν για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και καταδεικνύει τις σχέσεις του με μια εξτρεμιστική οργάνωση που είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, γράφουν οι New York Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα που περιείχε η συσκευή, έγραψε ότι ο Λάντεν υποστηριζόταν από την παράταξη Χαρκατούλ Μουτζαχεντίν («Κίνημα των Ιερών Πολεμιστών»), η οποία άλλοτε διέθετε τη στήριξη της ISI, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν.

Η πληροφορία αυτή, πάντως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι το Πακιστάν παρείχε προστασία στον μπιν Λάντεν αλλά προκαλεί το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν μια οργάνωση εξτρεμιστών συνδεδεμένη με την ISI να διατηρεί σχέσεις με τον αγγελιοφόρο του μπιν Λάντεν και η υπηρεσία πληροφοριών να μην το γνωρίζει.

Η οργάνωση Χαρκατούλ Μουτζαχεντίν, υπό την ηγεσία του Μολάνα Φαζαλούρ Ρεχμάν Χαλίλ, είναι μια από τις διάφορες ένοπλες οργανώσεις που είχε δεσμούς με την αλ Κάιντα και ένα μακρόχρονο ιστορικό ενεργειών στο Αφγανιστάν και στο Κασμίρ με την υποστήριξη της ISI.

Ο μπιν Λάντεν ζούσε για πάνω από πέντε χρόνια στην πόλη του στρατού Αμποταμπάντ, 61 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, έως ότου σκοτώθηκε στην επιχείρηση των επίλεκτων της ομάδας καταστροφών του πολεμικού ναυτικού Seals την 2α Μαΐου.

Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να διακριβώσουν εάν και κατά πόσον ζούσε εκεί με την επίγνωση ή χάρη σε κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Πακιστάν.

Το Πακιστάν έχει ορίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τόσο την διαμονή του επικεφαλής της αλ Κάιντα στη χώρα όσο και την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού τον σκότωσαν, τον αθώωσαν κιόλας! Λευκό το… ποινικό μητρώο του Λάντεν

Η CIA ανέκρινε τις χήρες του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ξεκινάει έρευνα για τον Λάντεν το Πακιστάν

Πως λένε οι αμερικανοί οτι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν – Στους δρόμους οι αμερικανοί πανηγυρίζουν!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε