Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τι σημαίνει “το να είσαι Γάλλος”;

Τι σημαίνει “το να είσαι Γάλλος”;
Αρχίζει σήμερα στη Γαλλία η δημόσια συζήτηση γύρω από την έννοια της “εθνικής ταυτότητας”.
Δηλαδή; Τι σημαίνει για τους Γάλλους…”το να είσαι Γάλλος”.

Το θέμα αυτό έβαλε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Η δουλειά αναμένεται σκληρή για τους Νομάρχες, στους οποίους έχει ανατεθεί η όλη διοργάνωση των συζητήσεων. Θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο πόρισμα έως τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφερειών, που θα γίνουν στα μέσα Μαρτίου.

Οι έννοιες «κλειδιά» που θα βρεθούν υπό ανάλυση, είναι ο “κοσμικός χαρακτήρας” της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, η γαλλική γλώσσα και τα σύμβολα: η σημαία και ο εθνικός ύμνος, γνωστός ως “Μαρσεγιέζ”.

Σε μία πρώτη έρευνα που έκανε η Κυριακάτικη “Λε Παριζιέν”, η πλειοψηφία των Γάλλων, σε ποσοστό 60%, βλέπει θετικά την οργάνωση μίας τέτοιας συζήτησης.

Το 80% θεωρεί τη γαλλική γλώσσα ως “πολύ σημαντικό” παράγοντα της εθνικής ταυτότητας, το 63% έχει την ίδια αντίληψη για την τρίχρωμη γαλλική σημαία, ενώ μόλις το 50% θεωρεί “πολύ σημαντικό” τον εθνικό ύμνο, για τον οποίο πολλοί ζητούν αλλαγή ορισμένων στροφών.

Πέρα όμως από τη γενική αυτή πρώτη θετική αντίδραση, εκφράζονται και πολλές επιφυλάξεις για την οργάνωση μίας τέτοιας συζήτησης σε επίπεδο επικράτειας.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, κατά πόσο οι Νομάρχες είναι οι πλέον κατάλληλοι για μία τέτοια οργάνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε