Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τι θα ψηφίσουν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για τη συνθήκη της ΕΕ;

Τι θα ψηφίσουν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για τη συνθήκη της ΕΕ;

Το δημοψήφισμα που διοργανώνεται στη χώρα στις 31 Μαΐου για τη συνθήκη της ΕΕ έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι η Ιρλανδία στο παρελθόν έχει απορρίψει δυο φορές συνθήκες της ΕΕ.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, περίπου το ένα τρίτο των Ιρλανδών παραμένουν αναποφάσιστοι για τη συνθήκη της ΕΕ, ενώ ένα 42% θα ψήφιζε υπέρ της συνθήκης και ένα 27% κατά.

Η ανακοίνωση του Δουβλίνου στα τέλη Φεβρουαρίου για την οργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου έγινε δεκτή με ανησυχία από τις Βρυξέλλες, αφού η Ιρλανδία έχει κατά το παρελθόν, ήδη απορρίψει δύο φορές συνθήκες της Ε.Ε. (Νίκαια το 2001 και Λισσαβόνα το 2008), πριν αλλάξει τη γνώμη της με δυο άλλες ψηφηφορίες αλλά με αντάλλαγμα κάθε φορά διάφορες παραχωρήσεις.

Η δημοσκόπηση που έγινε για την την ιρλανδική εφημερίδα Sunday Times αποκαλύπτει ότι αν αφαιρεθεί το ένα τρίτο των αναποφάσιστων, το 61% θα ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης και το 39% κατά.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 946 ψηφοφόρων, δείχνει ότι οι Ιρλανδοί γνωρίζουν λίγα για το περιεχόμενο της Συνθήκης: 32% δεν καταλαβαίνουν καθόλου περί τίνος πρόκειται, 23% δεν την κατανοούν καλά έναντι 45% που λένε ότι την κατανοούν εν μέρει ή καλά.

Σύμφωνα με τον Ιαν Μακ Σέιν διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Β & Α, οι Ιρλανδοί θα είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνθήκης υπό την προϋπόθεση ότι η εκστρατεία για το “ναι” θα ορίζει σαφώς έναν δεσμό ανάμεσα στην επικύρωση της και την ενίσχυση της θέσης της Ιρλανδίας στην Ευρώπη και την οικονομία της.

“Αλλά αν η ψηφοφορία γίνει ένα δημοψήφισμα για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ιρλανδία σε αντάλλαγμα για το διεθνές σχέδιο βοήθειας, δεδομένης της διάθεσης του εκλογικού σώματος, υπάρχει ο κίνδυνος για μια αποτυχία”, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο

Tώρα σειρά της Ιρλανδίας να ρίξει το ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε