Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για να… πέσουν οι τόνοι

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για να… πέσουν οι τόνοι
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν σήμερα το θέμα των διμερών σχέσεων, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, Ερντογάν και Μέρκελ συμφώνησαν να «δώσουν μια νέα ώθηση στις διμερείς επαφές σε ανώτερο επίπεδο» μεταξύ των δύο χωρών, μόλις σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε, ενώ οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας κυρίως των επικρίσεων του Βερολίνου σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο κατήγγειλε με δριμύτητα τη σύλληψη Γερμανών πολιτών στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Εντούτοις, η τουρκική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες έστειλε μηνύματα αποκλιμάκωσης, ιδίως με την αποφυλάκιση υπό όρους των δύο Γερμανών υπηκόων που κρατούνταν στην Τουρκία.

Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ερντογάν με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με το Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής τους σήμερα, η Άγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης τη συμφωνία του περασμένου χρόνου που συνάφθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ενημέρωσε την καγκελάριο για τη σύνοδο Τουρκίας- Ιράν- Ρωσίας με θέμα τη Συρία η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σότσι, μετέδωσε το Anadolu.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις