Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τηλεκατευθυνόμενος θάνατος

Δέκα ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα από το βομβαρδισμό ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αμερικανικού αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Η χρήση των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τη CIA αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό μέρος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι επιδρομές είχαν διακοπεί μετά το Νοέμβριο, όταν μια αεροπορική επιδρομή του NATO στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 24 πακιστανούς στρατιώτες, εξοργίζοντας την ηγεσία του Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν τις επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών την 10η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους στη σημερινή επίθεση ένα UAV εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα οίκημα στο οποίο υπήρχαν υποψίες ότι βρίσκονταν μαχητές στο χωριό Τάπι, 15 χλμ. ανατολικά της Μιρανσάχ, της κυριότερης πόλης στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Το κτίσμα καταστράφηκε ολοσχερώς και 10 φερόμενοι ως μαχητές σκοτώθηκαν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, αξιωματικός του στρατού είχε κάνει λόγο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για 8 νεκρούς και 2 τραυματίες.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των πολιτικών στο Πακιστάν θεωρεί τις αμερικανικές επιδρομές παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Ωστόσο παρότι επίσημα το Ισλαμαμπάντ αντιτάσσεται στις επιδρομές οι αρχές υποστηρίζουν σιωπηρά τις αποστολές των UAVs. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αύξησε σημαντικά τη χρήση τους αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.

Η ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στην οποία η κεντρική κυβέρνηση ελάχιστο έλεγχο ασκεί, θεωρείται το βασικό καταφύγιο των Ταλιμπάν και φερόμενων ως μελών της αλ Κάιντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε