Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Την αναγνώριση του Κεμπέκ ως έθνους επιθυμεί ο Πρωθυπουργός του

Την αναγνώριση του Κεμπέκ ως έθνους επιθυμεί ο Πρωθυπουργός του

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ζαν Σαρέ εξέφρασε την επιθυμία μιά μέρα το Κεμπέκ να αναγνωριστεί ως έθνος από το Καναδικό Σύνταγμα, επισημανε ωστόσο πως δεν σκοπεύει να πιέσει άμεσα να ανοίξει εκ νέου το συνταγματικό ζήτημα.

Ο Σαρέ ήταν απρόθυμος να αντιμετωπίσει το θέμα από τότε που έγινε πρωθυπουργός του Κεμπέκ, αφού δαπάνησε χρόνια σε άκαρπες συνομιλίες για το σύνταγμα, αλλά απάντησε περί αυτού το Σαββατοκύριακο όταν τέθηκε το ζήτημα από τη νεολαία του κόμματός του.

Το ψήφισμα της νεολαίας προέτρεψε τους Φιλελεύθερους του Κεμπέκ να πιέσουν προκειμένου η επαρχία να αναγνωριστεί ως έθνος, εάν προκύψουν συνταγματικές συνομιλίες.

Ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μπράιαν Μαλρόνι ο Σαρέ είχε πρώτη θέση στις συζητήσεις για το σύνταγμα της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Υπήρξε βασικό πρόσωπο στη συμφωνία του Meech Lake και έζησε το φιάσκο της συμφωνίας του Charlottetown.

«Δεν το βλέπω στο άμεσο μέλλον ως κάτι που θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαρέ την Κυριακή στο Sherbrooke, όπου έγινε συνάντηση της νεολαίας των Επαρχιακών Φιλελευθέρων.

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ παραδέχθηκε ότι, τελικά, θα ήθελε να δει την αναγνώριση του “έθνους Κεμπέκ” κατοχυρωμένη στο Καναδικό Σύνταγμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε