Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Την Άνοιξη η δίκη των Γερμανών νεοναζί για τις δολοφονίες Ελλήνων και Τούρκων

Γερμανία - νεοναζί

Την άνοιξη θα ξεκινήσει στη Γερμανία η δίκη «μαμούθ» για τις δολοφονίες 10 Ελλήνων και Τούρκων μεταναστών από μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης.

Οι δολοφονίες σε «μοτίβο» εκτέλεσης Ελλήνων και Τούρκων ανδρών, καθώς και μίας γυναίκας αστυνομικού έχουν αποδοθεί σε μια ακροδεξιά ομάδα τριών ατόμων που αυτοαποκαλούνται «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο» (NSU).

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο άνδρες της ομάδας πέθαναν το 2011 όταν μη μπορώντας να διαφύγουν από την αστυνομία που τους καταδίωκε για μια ληστεία τράπεζας, αφαίρεσαν οι ίδιοι τη ζωή τους. Η γυναίκα, το τρίτο μέλος της ομάδας, βρίσκεται υπό κράτηση και σύντομα πρόκειται να δικαστεί.

Οι ρατσιστικές δολοφονίες προκάλεσαν βαθιές ανησυχίες στη Γερμανία, ένα έθνος που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη σκιά του τρομερού ναζιστικού παρελθόντος του, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τις αποτρόπαιες δολοφονίες ως «ντροπή για τη χώρα μας».

«Είχαν φερθεί πολύ άσχημα στα θύματά τους για πολλά χρόνια. Τους αντιμετώπιζαν ως υπόπτους», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Αγκέλικα Λεξ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη χήρα του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δολοφονηθέντες. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «μας φαίνεται απίθανο ότι η NSU ήταν μια μεμονωμένη ομάδα τριών ατόμων, με αρκετούς υποστηρικτές και ότι μόνο αυτοί είναι υπαίτιοι για τις δολοφονίες».

Επί 7 ολόκληρα χρόνια –από το 2000 έως το 2007- οι έρευνες της αστυνομίας ήταν ανεπιτυχείς στο να αποτρέψουν τις αιματοχυσίες και έχουν εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας στη χώρα.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί δολοφόνησα το νεοναζί πατέρα μου!

Η Γερμανία αποζημίωσε με 900.000 ευρώ τα θύματα νεοναζί εκτελεστών

Γερμανός πρώην νεοναζί και δολοφόνος θέλει να γίνει παπάς

Και η γερμανική αντικατασκοπεία μπλεγμένη στο σκάνδαλο με νεοναζί στη Γερμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε