Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Την ημέρα που η Ιαπωνία θυμάται και θρηνεί, ο εφιάλτης ξαναξυπνά – Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

ΜΙα ηλικιωμένη που σώθηκε από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου. Έχασε όμως πολλά... - ΦΩΤΟ REUTERS

11 Απριλίου 2011, ώρα 14:46 μ.μ.: σιωπή. Η Ιαπωνία τηρεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ένας μήνας πέρασε από τη βιβλική καταστροφή που βύθισε τη χώρα στο πένθος και αυτή τη μέρα επέλεξε ο Εγκέλαδος να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του. Τα 7,1 Ρίχτερ της Δευτέρας ταρακούνησαν και ανησύχησαν τους Ιάπωνες και κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Κυρίως, όμως, τους θύμισε πως οι πληγές τους είναι ανοιχτές.
Ένα μήνα μετά, όλα θυμίζουν την καταστροφή - ΦΩΤΟ REUTERS
Στις 14:46 το μεσημέρι της Δευτέρας και για ένα λεπτό κάθε Ιάπωνας, όπου κι αν βρισκόταν, κράτησε ενός λεπτού σιγή. Πόνος βουβός στα καταφύγια όπου εξακολουθούν να διαμένουν οι διασωθέντες, στάση προσοχής για τους εργάτες, που με ειδικές στολές και μάσκες αψηφούν τον κίνδυνο της έκθεσης στη ραδιενέργεια και ψάχνουν εκείνους που ακόμη θεωρούνται αγνοούμενοι.
Μέλη των σωστικών συνεργείων τιμούν τους νεκρούς της 11ης Μαρτίου σε στάση προσοχής - ΦΩΤΟ REUTERS
Και αυτοί είναι 14.300, άνθρωποι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από εκείνο το μεσημέρι του Μαρτίου. Άλλοι 13.100 είναι επιβεβαιωμένα νεκροί.
Εικόνα που δε μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους. Το τσουνάμι επιτίθεται - ΦΩΤΟ REUTERS
Η δίνη "κατάπιε" τα πάντα, σπίτια, περιουσίες ακόμη και ανθρώπινες ψυχές - ΦΩΤΟ REUTERS
Τρεις ώρες μετά το ένα λεπτό σιγής, ο Εγκέλαδος ήρθε να σκορπίσει τον πανικό και να «ξυπνήσει» μνήμες. Σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας (είχαν προηγηθεί τα 7,1 Ρίχτερ της Πέμπτης), μια σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλοι μετασεισμοί 7 Ρίχτερ. Σύμφωνα, πάντως, με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ο σεισμός ήταν 6,6 βαθμών.

Τουλάχιστον δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Αυτός όμως, όπως εκτιμούν οι αρχές, ίσως δεν είναι ο τελικός απολογισμός.

Θύμα του Εγκέλαδου ένας 46χρονος που έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή όταν έπεσε κάτω με το κεφάλι στην πόλη Ριουγκασάκι, στην επαρχία Ιμπαράκι. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε παράλληλα ότι ερευνώνται επίσης οι πληροφορίες πως τέσσερις ένοικοι ενός σπιτιού θάφτηκαν ζωντανοί όταν αυτό παρασύρθηκε από την κατολίσθηση του εδάφους στην πόλη Ιουάκι, στην επαρχία της Φουκουσίμα.
Καράβια βγήκαν στη στεριά... κυριολεκτικά - ΦΩΤΟ REUTERS
Σε περισσότερες από μια περιπτώσεις - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο νέος σεισμός στάθηκε η αιτία να πάνε πίσω οι εργασίες αποκατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακούσει τις έξωθεν φωνές και να αυξήσει τη ζώνη απαγόρευσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν τον 20 χιλιομέτρων.
Εργάτες της TEPCo με προστατευτικές στολές χειρίζονται μηχανήματα για την αποκατάσταση το σταθμό της Φουκουσίμα - ΦΩΤΟ REUTERS
Η TEPCo προσπαθεί με κάθε τρόπο (εδώ με έναν... φτάχτη) να κρατήσει το μολυσμένο νερό μακριά από τον ωκεανό - ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα μήνα μετά την ανείπωτη τραγωδία, ο πρόεδρος της TEPCo, Μασατάκα Σιμίζου, της εταιρίας που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της Φουκουσίμα (Νταϊτσί και Νταϊνί) και απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση, επισκέφθηκε την περιοχή και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που δεν βρέθηκε στο πλευρό τους νωρίτερα.
Ο πρόεδρος της TEPCo θυμήθηκε να επισκεφτεί τους κατοίκους της περιοχής της Φουκουσίμα. Μετείχε στην ενός λεπτού σιγή. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει... - ΦΩΤΟ REUTERS
«Ζητώ μια μεγάλη συγγνώμη στον κόσμο στην Φουκουσίμα και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε.

Ο 66χρονος δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 13 Μαρτίου, δεχόμενος σκληρή κριτική για το χαμηλό προφίλ που διατηρεί. Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει για το αφεντικό της TEPCo το γεγονός πως ο κυβερνήτης της Φουκουσίμα Γουχέι Σάτο αρνήθηκε να τον συναντήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέος τρόμος 7 ρίχτερ στην Ιαπωνία – Ε.Λέκκας: “Ο νέος σεισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια”

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε