Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Την Παρασκευή το «ραντεβού» Μλάντιτς-ΔΠΔ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Παρασκευή, 3 Ιουνίου και ώρα 10:00 θα εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πόλεμου, Ράτκο Μλάντιτς.

Το ανακοίνωσε επίσημα ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τις αρμόδιες σερβικές υπηρεσίες που έλαβαν μέρος στη σύλληψη του επί πολλά χρόνια καταζητούμενου, πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας.

Παράλληλα, ο Σερζ Μπράμερτς παρουσίασε μια νέα εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του Μλάντιτς, η οποία περιλαμβάνει 11 κατηγορίες, αντί για 15.

Ο 69χρονος Μλάντιτς θα λογοδοτήσει για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, καθώς και για διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου.

Αρχικά, κατηγορούνταν για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, αλλά πλέον κατηγορείται για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Η υγεία του Μλάντιτς αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, όμως το δικαστήριο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα και ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων θα έχει κάθε απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Αν και έδωσε συγχαρητήρια στην ηγεσία της Σερβίας για τη σύλληψη του Μλάντιτς, πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο Μπράμερτς ζήτησε εξηγήσεις από το Βελιγράδι για το πως ο Μλάντιτς είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη τα τελευταία χρόνια.

«Θέλουμε να εντοπίσουμε ποιοι τα πέντε τελευταία χρόνια βοήθησαν τον Μλάντιτς να παραμείνει κρυμμένος και θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να λογοδοτήσουν», τόνισε. Και εκτίμησε ότι οι ελπίδες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Μλάντιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφτασε στη Χάγη ο Μλάντιτς – Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις

«Πετάει» για Χάγη ο Μλάντιτς

Απορρίφθηκε η έφεση Μλάντιτς

Ο Μλάντιτς μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του

“Μπράβο παιδιά” είπε ο Μλάντιτς στους αστυνομικούς με τυρί και ρακί

Κατάλληλος να δικαστεί ο Μλάντιτς – Αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Χάγη

“Ο Ράτκο Μλάντιτς δούλευε οικοδόμος!”

Σκιά του εαυτού του! – ‘Ετσι είναι σήμερα ο Ράτκο Μλάντιτς!

Η σύλληψη Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. για τη Σερβία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε