Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το 2012 η δίκη του μακελάρη – Σταμάτησαν οι έρευνες για αγνοούμενους

21 από τα θύματα του μακελάρη. Ο θρήνος στη Νορβηγία είναι ακόμη μεγάλος. ΦΩΤΟ REUTERS
Σήμερα θα οδηγηθεί ξανά στον ανακριτή ο μακελάρης της Νορβηγία. Η αστυνομία σταμάτησε τις έρευνες για τυχόν αγνοούμενους στο νησί Ουτόγια.
Το 2012 θα ξεκινήσει η δίκη του 32χρονου Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νορβηγίας. Παράλληλα, η αστυνομία σταμάτησε χθες το απόγευμα τις έρευνες για τυχόν αγνοούμενους στο νησί Ουτόγια.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να βρει μιμητές ή υποστηρικτές ο Μπρέιβικ.
 
Η δίκη του δεν αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το 2012, αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας της Νορβηγίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, το κατηγορητήριο δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους. Ο Μπρέιβικ πρόκειται να ανακριθεί πάλι σήμερα από τη νορβηγική αστυνομία εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του περί εκτεταμένων διασυνδέσεων με πρόσωπα και ομάδες ομοϊδεατών του διεθνώς.
 
Ο γενικός εισαγγελέας της Νορβηγίας Τορ Άξελ Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι το κατηγορητήριο δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε η δίκη του Μπρέιβικ δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.
 
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για τη δίκη του κατά τη διάρκεια της προσεχούς χρονιάς» σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK.
 
Μολονότι ο 32χρονος Νορβηγός παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων με τους 76 νεκρούς, το τελικό κατηγορητήριο δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με το νορβηγικό νομικό σύστημα.
 
Ο 32χρονος Άντερς Μπρέιβικ πρόκειται να ανακριθεί εκ νέου την Παρασκευή από τη νορβηγική αστυνομία εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του περί εκτεταμένων διασυνδέσεων με πρόσωπα και ομάδες ομοϊδεατών του διεθνώς.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε η νορβηγική αστυνομία σχετικά με την πορεία των ερευνών, δεν έγινε αναφορά στα σημεία όπου θα εστιάσουν αύριο οι ανακριτές όταν θα έλθουν ξανά ενώπιος ενωπίω με τον Μπρέιβικ.
 
Ο Πάαλ Φρέντρικ Χορτ, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο 32χρονος θα ερωτηθεί σχετικά «με τις πληροφορίες που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες είναι πολλές».
 
Πρόκειται για την δεύτερη ανάκριση του Άντερς Μπρέιβικ μετά την σύλληψή του.
 
Στο μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία διέκοψε επισήμως τις έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο νησάκι Ουτόγια, όπου 68 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τη δολοφονική μανία του Μπρέιβικ.
 
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες με Νορβηγούς συναδέλφους τους και εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν πως μπορούν να αποτρέψουν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον, καθώς υπάρχει τώρα ο κίνδυνος ο Μπρέιβικ να βρει μιμητές.
 
«Είναι σαφές, ένας μεγάλος κίνδυνος είναι κάποιος να προχωρήσει σε μια παρόμοια επίθεση για λόγους μίμησης ή σε ένδειξη υποστήριξης», δήλωσε ο Τιμ Τζόουνς, σύμβουλος της ΕΕ σε θέματα τρομοκρατίας.
 
Αναφέρθηκαν διάφορα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι ειδικοί, όπως το να δίνουν πιο γρήγορα την πληροφορία για τις επιθέσεις και καλύτερη κατανόηση της ψυχοσύνθεσης ενός ατόμου που επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες, ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ίσως να μην υπήρχε τρόπος να αποτραπούν οι επιθέσεις στη Νορβηγία.
 
Στη Φινλανδία
 
Η φιλανδική αστυνομία συνέλαβε 18χρονο, αφού ερεύνησε το σπίτι του και ανακάλυψε διάφορα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Η αστυνομία είπε ότι εντόπισε τον ύποπτο, αφού βρήκε 10 κιλά λίπασμα που τα είχαν παραγγείλει από την Πολωνία και είχαν προορισμό το σπίτι του 18χρονου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον συλληφθέντα και τον Μπρέιβικ.
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Όσλο – Πολίτες σε πανικό τρέχουν να σωθούν

«Πιάστε με, τώρα τελείωσα» είπε στους αστυνομικούς – Τα πρώτα λόγια του Μπρέιβικ μετά το μακελειό

«Μας σκότωνε και γελούσε» – Συγκλονιστικές ιστορίες από την Οτόγια

Δεν ήταν τυχαία η επίθεση στο νησί Ουτόγια

«Μας περίμενε με τα χέρια ψηλά» – Στιγμή στιγμή οι δραματικές στιγμές στην Οτόγια – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

“Επίθεση στην Οτόγια; Πείτε στα παιδιά σας να μας πάρουν τηλέφωνο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε