Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Το 2018 σε λειτουργία ο South Stream

ΦΩΤΟ REUTERS

Το πρώτο τμήμα του ρωσο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου θα λειτουργήσει στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 καία χρόνια μετά το έργο θα ολοκληρωθεί.

Μέσω του πρώτου τμήματος του αγωγού, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2015, θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse εκπρόσωπος της Gazprom, προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί συνολικά τέσσερα τμήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Παράλληλα, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξωτερικών οικονομικών υποθέσεων της Gazprom Σεργκέι Μπαλατσόφ είπε ότι η δυναμικότητα μεταφοράς του πρώτου τμήματος του αγωγού θα είναι 15,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο South Stream θα αγγίξει το 2018 την πλήρη δυναμικότητα μεταφοράς του, η οποία τοποθετείται στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Μαρσέλ Κράμερ αποκάλυψε ότι το κόστος θα ανέλθει σαφώς σε ποσό μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ, αλλά πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού δεν υπάρχει. Συγχρόνως, συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απόκτηση από τη γαλλική Electricite de France ποσοστού συμμετοχής 10% στο πρόγραμμα, εις βάρος της ιταλικής Eni, μέχρι τα τέλη του χρόνου. Συζητήσεις γίνονται και με γερμανικές εταιρίες, χωρίς να έχει γίνει γνωστές ποιες είναι αυτές.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni είχε πει ότι η Wintershall, θυγατρική του γερμανικού ομίλου χημικών BASF, επρόκειτο να εξετάσει πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Τον περασμένο Ιούλιο, η γερμανική RWE είχε γνωστοποιήσει ότι εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream, αν και συμμετέχει στο ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco, μέσω του οποίου Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε