Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έπεσε κάτω από τα 2 τρισεκ. ευρώ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έπεσε κάτω από τα 2 τρισεκ. ευρώ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έπεσε κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2012, αλλά παρ’ όλ’ αυτά αυξήθηκε κατά 81,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει συγκριτικά μικρά ελλείμματα στα ετήσια ισοζύγια πληρωμών της αλλά το χρέος που έχει επισωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, και ξεπερνά το 125% του ιταλικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Όταν το ιταλικό χρέος είχε ξεπεράσει τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, επικριτές του απερχόμενου τεχνοκράτη –νυν υπηρεσιακού– πρωθυπουργού Μάριο Μόντι είχαν επισημάνει ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έλαβε απέτυχαν να ανατάξουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η Τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι την 31η Δεκεμβρίου 2012 το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανερχόταν σε 1,988 τρισεκατ. ευρώ, αλλά τόνισε πως «πάνω από το ένα τρίτο» της αύξησής του τους τελευταίους 12 μήνες οφειλόταν στην καταβολή ποσών για τον δανεισμό προς άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Την περίοδο 2010-2012 η Ιταλία συνεισέφερε 42,7 δισεκ. ευρώ στα πακέτα των δανειακών συμβάσεων για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, διευκρίνισε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Ο Μόντι φαίνεται ότι πέτυχε να μειώσει τις ανάγκες δανεισμού της κυβέρνησης: αν εξαιρεθούν οι καταβολές των ποσών για δανεισμό και οι εγγραφές από τις αποκρατικοποιήσεις, μειώθηκαν στα 44,3 δισεκ. ευρώ το 2012 από τα 55,5 δισεκ. ευρώ το 2011. Ταυτόχρονα τα φορολογικά έσοδα του ιταλικού κράτους αυξήθηκαν στα 409,7 δισεκ. ευρώ, ή κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ιταλοί αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να αντεπεξέλθουν στην κρίση

 

Ιταλία: Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας MPS κατηγορείται για απάτη

Και οι Ιταλοί έχουν ξεχάσει τι θα πει… αύξηση

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε