Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ΔΝΤ έφερε μαζικές απεργίες στη Ρουμανία

Το ΔΝΤ έφερε μαζικές απεργίες στη Ρουμανία

Στο δημόσιο τομέα της Ρουμανίας εργάζονται περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα ρουμανικά εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε γενική απεργία στο δημόσιο τομέα στις αρχές Ιουνίου για να διαμαρτυυθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις προκειμένου να συμμορφωθεί με το σχέδιο βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

“Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ’ όλη τη Ρουμανία στη γενική απεργία την ημέρα που το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ”, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μάριους Πέτσκου, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, του CNSLR Fratia. 

Χθες Τετάρτη, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ρουμανίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν την επ’ αόριστον απεργία περίπου 350.000 δασκάλων που ξεκινά στις 31 Μαΐου και την οποία θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες προειδοποιητικές απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, των δημοσίων υπαλλήλων και των νοσοκόμων. 

Στο δημόσιο τομέα της Ρουμανίας εργάζονται περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων. Για τη μισθοδοσία τους απαιτείται το 9% του ΑΕΠ της χώρας και σύμφωνα με τους αναλυτές το κόστος είναι διπλάσιο απ’ ότι θα έπρεπε να είναι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε