Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Το ΔΝΤ στραγγαλίζει την Κύπρο – Νέες απαιτήσεις, εμπλοκή και μεταμεσονύχτιο θρίλερ – Όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

– Με εντολή Λαγκάρντ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τινάζει τη διαφαινόμενη συμφωνία Κύπρουτρόικας στον αέρα
– Το Ταμείο επιμένει να «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» και η Τράπεζα Κύπρου, όπως έγινε με τη Λαϊκή
– Απαιτεί και συγχώνευση των δυο «καλών» τραπεζών
– «Πολύ δύσκολη η κατάσταση, ασφυκτικά τα περιθώρια» είπε μετά την 5ωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος
– Το σενάριο της συμφωνίας: «κούρεμα» 18-20% στις καταθέσεις άνω των 100.000€ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες
– Στις 07:15 αναχωρεί για Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης, θα δει Μπαρόζο, Ρομπάι και Λαγκάρντ

Και ενώ όλα έδειχναν πως κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα είχαν φτάσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία μάλιστα φέρεται να είχε και τις… ευλογίες του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γυρίζουμε πάλι στο μηδέν εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ώρα που όλα έδειχναν πως υπήρχε ένα πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Λευκωσία και τους εκπροσώπους των δανειστών για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα!

Η εμπλοκή σημειώθηκε αργά το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Αιτία η εμμονή της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλιας Ντελκουλέσκου, η οποία –όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ- φέρεται να έχει οδηγίες από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να μην κάνει πίσω από την απαίτηση να έχει η Τράπεζα Κύπρου την ίδια τύχη με τη Λαϊκή.

Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», όπως δηλαδή έγινε και με τη Λαϊκή, αλλά και στη συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Εκεί κρίνεται το μέλλον της Κύπρου.

Όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπρόσωπους των δανειστών. Το σενάριο προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου από 18% έως 20%. Σε αντάλλαγμα, όσοι δουν τις καταθέσεις τους να «τσεκουρώνονται» θα πάρουν μετοχές της τράπεζας.
Κούρεμα, που βαφτίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα, δε θα πειραχθούν τα ταμεία Πρόνοιας.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο προεδρικό μέγαρο μετέβησαν και τα μέλη της τρόικας για να ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί.

Στις 07:15 το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, εκεί όπου αναμένεται να παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος που βιώνει τις τελευταίες μέρες η Κύπρος.

Θα τον συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς επίσης και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ν. Αναστασιάδης θα δει, στο περιθώριο του Eurogroup, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αποκλειστικό θέμα του Eurogroup, που ξεκινά στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είναι η δανειακή σύμβαση με την Κύπρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή του κ. Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου με τις ευλογίες του Eurogroup – Με «κούρεμα» καταθέσεων σώζονται τράπεζα Κύπρου και ταμεία Πρόνοιας

Σώζεται η τράπεζα Κύπρου – Κατ’ αρχήν συμφωνία για «κούρεμα» 25% σε όλες τις τράπεζες – Στις Βρυξέλλες θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος

Νέο δραματικό μήνυμα Αναστασιάδη στο twitter: Παλεύουμε να σώσουμε την οικονομία

“Η ΕΚΤ γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη”

Οι Γερμανοί προτείνουν να χρεοκοπήσει η Κύπρος

Παράθυρο συμφωνίας με την τρόικα στην Κύπρο; Ντάισελμπλουμ στο twitter: Αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup

Παίζουν με το μέλλον της Κύπρου – Η τρόικα μοιράζει τα χαρτιά και κρίνει πότε θα γίνει το Eurogroup

Παράταση στο θρίλερ της Κύπρου – Κούρεμα σε όλες τις τράπεζες απαιτεί η τρόικα – Στον αέρα το Eurogroup

Προκλητικός Μπαγίς: Να χρησιμοποιήσει η Κύπρος την τούρκικη λίρα

Η… «καρχαρίας» Μέρκελ πίνει το αίμα της Κύπρου – Συγκλονιστικά σκίτσα

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: «κούρεμα» καταθέσεων και στην Ισπανία!

Κύπρος: Τι προβλέπει το Σχέδιο Προστασίας για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων

Απίστευτη ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Κύπρο – «Να προσέχετε τα λεφτά σας» – «Βλέπουν» ακόμη και… τρομοκρατική απειλή!

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Τίποτα δεν τελείωσε για την Κύπρο – «Κουρεύουν» και την Τράπεζα Κύπρου – Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί στις Βρυξέλλες για να σώσουν ό,τι μπορούν

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ – Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Σύσκεψη για τα σενάρια της επόμενης μέρας στην Κεντρική Τράπεζα

Υπέκυψαν στην Κύπρο στη “μέγγενη” της Ευρώπης – Άρον άρον μετά τα νομοσχέδια αναχωρούν για Βρυξέλλες

“Συνθλίβουν” την Κύπρο – Επανέρχεται το κούρεμα και ξεκινά αναδιάρθρωση της Λαϊκής και μεγάλο “ψαλίδι” για την Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε