Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το Ιράν κόβει τους δεσμούς με την ΙΑΕΑ και περνά στην αντεπίθεση

Το Ιράν κόβει τους δεσμούς με την ΙΑΕΑ και περνά στην αντεπίθεση

Το Κοινοβούλιο του Ιράν θα συζητήσει το νομοσχέδιοο για τη διακοπή της συνεργασίας του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μεταδίδει το πρακτορείο Φαρς.

Ο βουλευτής Χαμί -Ρεζά Φουλαντγκάρ δήλωσε πως η πρόταση που θα συζητηθεί προβλέπει την αναθεώρηση και τη μείωση της συνεργασίας με την Ατομική Υπηρεσία, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα.Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν οι ιρανοί βουλευτές θα εξετάσουν επίσης την πρόταση να αποχωρήσει η χώρα τους από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει πριν την έγκριση, την περασμένη Τετάρτη, των κυρώσεων ότι εάν υπήρχε τέτοια εξέλιξη θα ψήφιζε νόμο που θα επέβαλε στην κυβέρνηση να ελαττώσει τις σχέσεις της με την ΙΑΕΑ.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα του Ιράν θα εγγυάται στους ξένους επενδυτές στη χώρα επιστροφή του 10% των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Τύπου. Οι πρόσφατα αποφασισθείσες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έχουν αποθαρρύνει, ή αποτρέψει, πολλές ξένες εταιρείες-ιδίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη-από το να επιχειρήσουν στο Ιράν, την πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με ιρανική εφημερίδα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μαχμούντ Μπαχμανί τόνισε πως η νέα πολιτική της εστιάζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, εν μέσω της γενικώτερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια αγορά.

“Το Ιράν θα καταβάλλει εγγυημένα επιτόκιο 10% στις ξένες επενδύσεις. Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθούν την επιστροφή και του βασικού και του κέρδους επί του κεφαλαίου”, φέρεται να έχει δηλώσει ο Μπαχμανί.Ωστόσο ο ιρανός κεντρικός τραπεζίτης δεν αποσαφήνισε εάν αυτή η επιστροφή θα αφορά επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε