Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Το Ιράν μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω του Ιράκ”

“Το Ιράν μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω του Ιράκ”

Αυτό αναφέρει έκθεση δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Ιράν χρησιμοποιεί αεροπλάνα για να μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό και μεγάλες ποσότητες όπλων μέσω του ιρακινού εναερίου χώρου στη Συρία, υποστηρίζοντας το έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στην καταστολή της συριακής εξέγερσης, σύμφωνα με έκθεση δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι το Ιράκ ερωτήθηκε σχετικά με τις πτήσεις μέσω του ιρακινού εναερίου χώρου ιρανικών αεροσκαφών για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν όπλα στο καθεστώς Ασαντ. Χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι απείλησε με αναθεώρηση της χορήγησης της αμερικανικής βοήθειας προς τη Βαγδάτη, εάν οι ιρανικές αρχές δεν εμποδίσουν τις ιρανικές πτήσεις επάνω από το ιρακινό έδαφος.

Το Ιράκ αρνείται ότι επιτρέπει τη διέλευση όπλων μέσω του εναερίου χώρου του. Ωστόσο η έκθεση το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό στο πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι ιρανικά όπλα μεταφέρονται μέσω του Ιράκ στη Συρία σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχείρηση οργανώνεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Αποτελεί μέρος ενός αναθεωρημένου σχεδίου δράσης, για το οποίο αμερικανοί αξιωματούχοι μόνον πρόσφατα έκαναν λόγο δημόσια, έπειτα από προηγούμενες περί του αντιθέτου δηλώσεις, αναφέρεται στην έκθεση που έφθασε στο Ρόιτερς μέσω διπλωματικής πηγής του ΟΗΕ.

Ερχεται επίσης σε αντίθεση με τις δηλώσεις ιρακινών αξιωματούχων. “Αεροπλάνα πετούν από το
Ιράν προς τη Συρία μέσω του Ιράκ σχεδόν σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και δεκάδες τόνους όπλων για τον εξοπλισμό των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούν κατά των δυνάμεων της εξέγερσης, αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα, η Τεχεράνη στέλνει βοήθεια προς το καθεστώς της Δαμασκού και με φορτηγά που διασχίζουν το Ιράκ για να εισέλθουν στη Συρία.

Διαβάστε

ΣΥΡΙΑ: ο πόλεμος και ο θάνατος στη κάμερα! Δεκάδες βίντεο με νεκρούς από ελεύθερους σκοπευτές

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε