Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Το Ισραήλ αθώωσε τον εαυτό του για τη φονική επιδρομή- Τι απαντά η Τουρκία

Το Ισραήλ αθώωσε τον εαυτό του για τη φονική επιδρομή- Τι απαντά η Τουρκία

Σύννομη η στρατιωτική επίθεση με στόχο ανθρωπιστικό στολίσκο, τον περασμένο Μάιο, αποφάνθηκε πριν από λίγο ισραηλινή ερευνητική επιτροπή. “Φρίκη” εκφράζει η ‘Αγκυρα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής, την οποία διόρισε η κυβέρνηση και απαρτίζεται από τέσσερις ισραηλινούς, προκύπτει πως οι κρατικές δυνάμεις της χώρας έδρασαν στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής –κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα τούρκοι ακτιβιστές– σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο όσο αφορά την εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και τη νηοψία που επενέργησε κατά του στολίσκου.

“Οι στρατιώτες μας ενήργησαν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και για να προστατεύσουν τη χώρα τους”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Τουρκία εξέφρασε “φρίκη και απογοήτευση” για το πόρισμα της ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής. Επίσης είπε ότι η έκθεση δικής της επιτροπής για το περιστατικό της 31ης Μαϊου, την οποία κατέθεσε τον Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη, διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση και η “επίθεση κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου” παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την έκθεση της ισραηλινής εξεταστικής επιτροπής λέγοντας ότι δεν έχει “καμία αξιοπιστία “.  “Τι αξία μπορεί να έχει μια έκθεση που ανατέθηκε και εκπονήθηκε από την ίδια χώρα…Θα παρακολουθήσουμε αυτήν την υπόθεση. Η έκθεση αυτή δεν έχει καμία αξιοπιστία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Επιτροπή που σχηματίστηκε από την Τουρκία ως απάντηση στη δημιουργία της ισραηλινής εξεταστικής επιτροπής έχει καταγγείλει επίσης την ισραηλινή έκθεση, δηλώνοντας “συγκλονισμένη και κατάπληκτη” από τα συμπεράσματά της που απαλλάσσουν τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.  “Η επίθεση που έγινε από το Ισραήλ κατά παράβαση του δικαίου, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, είναι επίσης αντίθετη προς όλες τις αρχές, τους κανόνες και τα διεθνή νομικά πρότυπα”, αναφέρει η Επιτροπή, που συνεδρίασε στην Άγκυρα, σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Η έκθεση της επιτροπής της Τουρκίας, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε ένα αντίγραφο, κατηγορεί αντίθετα το Ισραήλ για “υπερβολική” και “δυσανάλογη” χρήση βίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, “ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση υπερβολικής βίας εναντίον του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά”, τη “ναυαρχίδα” του στολίσκου, όπου σκοτώθηκαν οι Τούρκοι.  “Η στρατιωτική βία που χρησιμοποιήθηκε για να ακινητοποιηθεί το Μαβί Μαρμαρά ξεπερνά τα όρια αυτού που είναι κατάλληλο και αναγκαίο (…) η χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη”, υπογραμμίζεται στην τουρκική έκθεση.

Η είδηση όπως μεταδόθηκε τότε από το Aljazeera

Βίντεο από ακτιβιστές πάνω στο πλοίο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε