Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητα θα “περάσει” μέχρι την Παρασκευή

REUTERS
Το πρόγραμμα λιτότητας θα “ενισχυθεί” και θα υιοθετηθεί ως την Παρασκευή, λέει ο ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τρεμόντι.
Ο ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ανακοίνωσε σήμερα ότι το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας θα “ενισχυθεί” και θα “εγκριθεί ως την Παρασκευή” από το κοινοβούλιο.
 
Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται ότι θα επιτρέψει στην Ιταλία να ισοσκελίσει σχεδόν τον προϋπολογισμό της ως το 2014 για να καθησυχάσει τις αγορές που φοβούνται μια μετάδοση της κρίσης του χρέους στην Ιταλία.
 
“Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί στα τέσσερα χρόνια”, δηλαδή από το 2011 ως το 2014, και “θα εγκριθεί ως την Παρασκευή” από το κοινοβούλιο, δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια της συνέλευσης της ένωσης ιταλικών τραπεζών στη Ρώμη, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
 
Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο να επιτρέψει στην Ιταλία να ισοσκελίσει σχεδόν τον προϋπολογισμό της το 2014, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ, από το 4,6% που ήταν το 2010.
 
Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης του χρέους, ο Τρεμόντι διαβεβαίωσε ότι “το πρόβλημα δεν είναι μιας χώρας, αλλά της συνολικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης”.
 
Ο υπουργός κατήγγειλε την απουσία πολιτικής απάντησης στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία προκάλεσε την κρίση του χρέους “επιρρίπτοντας στους δημόσιους λογαριασμούς” τα κόστη των “ιδιωτικών χρεοκοπιών”. “Δεν έγινε τίποτε απ’ αυτά που έπρεπε να γίνουν (…) Ουδείς πλήρωσε εκτός από τους πολίτες οι οποίοι πλήρωσαν τις υπερβολές των δημοσίων χρεών”, υπογράμμισε.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε