Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το κατηγορητήριο για την δολοφονία Χαρίρι

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο (TSL) κατέθεσε το απόρρητο κατηγορητήριο, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 στη Βηρυτό.
Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, το οποίο στάλθηκε στον Βέλγο δικαστή Ντάνιελ Φράνσεν, δεν ανακοινώθηκε.
 
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Χέρμαν φον Χέμπελ, «σε αυτό το στάδιο το κατηγορητήριο παραμένει απόρρητο».
 
Λεπτομέρειες ενδέχεται να αποκαλυφθούν μετά από έξι έως και δέκα εβδομάδες, όταν ο Φράνσεν θα αποφανθεί εάν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να προχωρήσει σε δίκη.
 
Το Ειδικό Δικαστήριο συστάθηκε το 2007 κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου και έχει αναλάβει να δικάσει τους υπεύθυνους για την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στην οποία σκοτώθηκαν ο Ραφίκ Χαρίρι και άλλοι 22 άνθρωποι, στις 14 Φεβρουαρίου 2005, στο κέντρο της Βηρυτού.
 
Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέρρευσε όταν έντεκα υπουργοί της Χεζμπολάχ παραιτήθηκαν, επειδή δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.
 
Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις από τη Χάγη, ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ Αλ-Μανάρ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από το κατηγορητήριο ώστε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στο Λίβανο.
 
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ ότι με το κατηγορητήριο «ανάβουν το φυτίλι για να δυναμιτίσουν τις γέφυρες προς μία λύση».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε