Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το κλάμα δεν έπεισε κανέναν – Νέες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Όλοι ήξεραν ότι ο Πούτιν θα οργάνωνε μια νίκη από τον πρώτο γύρο» λέει η αντιπολίτευση και ετοιμάζει συγκέντρωση στο Κρεμλίνο απόψε.

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέφει στο Κρεμλίνο για μια νέα εξαετή θητεία έχοντας κερδίσει με χαρακτηριστική άνεση και ποσοστό άνω του 60% την προεδρία της Ρωσίας, αλλά το κίνημα αμφισβήτησής του, δε σταματά.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία και δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα “Δεν συνέβη τίποτε απροσδόκητο… Όλοι ήξεραν ότι ο Πούτιν θα οργάνωνε μία νίκη από τον πρώτο γύρο, ανακηρύσσοντας εαυτόν πρόεδρο.

Η ειρηνική διαμαρτυρία θα συνεχισθεί και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει στην πτώση του καθεστώτος του Πούτιν, όπως το γνωρίζουμε”, δήλωσε ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο φιλελεύθερος Βλανίμιρ Ροσκόφ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι νόμιμο.

Η ιστοσελίδα control 2012.ru, η οποία δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο ψηφοφόρων, το κόμμα Iabloko και οι υποστηρικτές του Προχόροφ καταμέτρησε τη νύκτα 5.758 περιπτώσεις εκλογικών ατασθαλιών.
ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με την ένωση Golos, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από τη μαζική χρήση των μέσων του κράτους υπέρ του Πούτιν, από την άσκηση πιέσεων και τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Πούτιν εξελέγη με 63,75%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 65,3%.

Ο Πούτιν, παρά το μεγάλο ποσοστό του, δε θα μπορέσει να αποφύγει την απώλεια νομιμότητας στη διάρκεια της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις προεδρικές με μεγάλη διαφορά”, όμως η εξουσία “δεν θα καταφέρει να αυξήσει την νομιμότητά του”, η οποία πλήττεται από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Για την εφημερίδα Novaya Gazeta της αντιπολίτευσης, “το διάλειμμα τελείωσε”. “Μπορούμε να διεξάγουμε εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον λαό”, γράφει.

Η εφημερίδα Novye Izvestia αναφέρει πως οι πολίτες που ήταν αντίθετοι με την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο μπορούν επίσης να “γιορτάζουν τη νίκη τους” γιατί ο ρώσος πρόεδρος θα πρέπει πλέον να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την άποψη της μειοψηφίας.

Για την Nezavissimaya Gazeta (NG), το στοιχείο που προκαλεί έκπληξη στις εκλογές είναι η τρίτη θέση που κατέλαβε με ποσοστό 7% ο “πρωτάρης” στην πολιτική, δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ξεπέρασε βετεράνους όπως ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και ο Σεργκέι Μιρόνοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε τα πάντα και έβαλε τα… κλάματα ο Πούτιν!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε