Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Το Λονδίνο πρέπει να μάθει να λέει όχι στην Ουάσινγκτον”

“Το Λονδίνο πρέπει να μάθει να λέει όχι στην Ουάσινγκτον”

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμο να “λέει όχι” στις ΗΠΑ εκτιμά επιτροπή βρετανών βουλευτών σε έκθεση της.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει όχι στις ΗΠΑ όταν τα συμφέροντα μας αποκλίνουν” αναφέρει η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε ότι αφορά στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, έχοντας επίγνωση των ορίων μας και των εθνικών μας συμφερόντων” προσθέτει η κοινοβουλευτική έκθεση.

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν “στενές και πολύτιμες σχέσεις” αλλά “ο όρος της ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραπλανήσει και σας συνιστούμε να την αποφύγετε”, υπογραμμίζουν ακόμη οι βουλευτές της Βρετανίας. 

Ο όρος ” ειδική σχέση” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λίγο μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να περιγράψει τον κοινό αγώνα κατά του ναζισμού και κατά της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε