Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα κατασκευαστεί στην έρημο της νότιας Χιλής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Νότιο Παρατηρητήριο το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο θα έχει μήκος 42 μέτρα, και θα μπορεί να αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών ή πλανητών γύρω από τα αστέρια. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. 

Το Ευρωπαικό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο(ELT) θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή είναι οι μπέντε χώρες οι οποίες βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.

 “Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη”, δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.

 “Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε έναν βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος”, πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν. 

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε