Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το ΝΑΤΟ δεν σταματάει τους βομβαρδισμούς – Πρέπει να παραιτηθεί ο Καντάφι λένε οι αντικαθεστωτικοί

REUTERS
Τα αεροπορικά πλήγματα για να βοηθηθούν οι άμαχοι στην Λιβύη θα συνεχιστούν λέει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός να παραιτηθεί ο Καντάφι, δηλώνουν οι αντικαθεστωτικοί.
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
 
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων για να δώσει “μια ευκαιρία” στην εκεχειρία, αφού ο Καντάφι αποδέχθηκε το λεγόμενο οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, στον οποίο περιλαμβάνεται η άμεση κατάπαυση του πυρός.
 
“Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε δυνάμεις που απειλούν πολίτες και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν”, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζητώντας να μην κατονομαστεί.
 
“Αεροσκάφη μας εξακολουθούν να πετούν και όποτε βλέπουμε μια απειλή εναντίον αμάχων, θα εμπλεκόμαστε”, τόνισε ο αξιωματούχος.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις έβαλλαν σήμερα το πρωί με πυροβόλα εναντίον της πόλης Μιζουράτα.
 
“Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία”, τόνισε ο αξιωματούχος.
 
Οι αντικαθεστωτικοί, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, θα εξετάσουν το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης που έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά επιμένουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.
 
“Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.
 
Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.
 
Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη.
 
“Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα”, είπε ο Γκεριάνι.
 
Ο Ζούμα είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην Τρίπολη.
 
Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.
 
“Ο λαός πρέπει να επιτρέπεται να βγαίνει στους δρόμους για να εκφράζει την άποψή του και οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους”, δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
“Αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να διαδηλώνουν στην Τρίπολη, τότε εντάξει. Φαντάζομαι ότι ολόκληρη η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά”.
 
Ο Αμπντουλμολάχ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν συνάντηση στην πρωτεύουσα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναμένεται να μεταβούν εντός ωρών στη Βεγγάζη.
 
 

Διαβάστε επίσης:

Ο Καντάφι αποδέχθηκε τον “χάρτη πορείας”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε