weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την Τρίπολη και ο Καντάφι την Ζιντάν

Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την Τρίπολη και ο Καντάφι την Ζιντάν | Newsit.gr
REUTERS
Δυνατές εκρήξεις ακούγονταν τα χαράματα στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρεις, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές και μπορεί κανείς να δει μεγάλους πίδακες καπνού να σηκώνονται προς τον ουρανό, από τα ανατολικά της Λιβυκής πρωτεύουσας.
 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.
 
Την ίδια ώρα οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Οροσειράς. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ανταρτών, ο στρατός του Καντάφι βομβάρδισε με περισσότερες από 40 ρουκέτες τύπου Γκράντ αργά το βράδυ της Τρίτης, την πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.
 
΄» Ο βομβαρδισμός έγινε σε δύο κύματα » είπε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών που ονομάζεται Αμντουλραχμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.
 
» Η τελευταία συστοιχία των ρουκετών εξερράγη πριν από λίγα λεπτά. Μόλις τώρα ακούμε και το θόρυβο από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που πετάνε από πάνω μας «, πρόσθεσε.
 
Ένας Λίβυος οδηγός ασθενοφόρου από τη Ζιντάν, ο οποίος πέρασε τα σύνορα με την Τυνησία την Τρίτη, ανέφερε στο Ρόιτερ ότι η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
 
Η Τρίπολη διέψευσε ότι ο Καντάφι διατηρεί προσωπικούς λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες
 
Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι δεν διατηρεί προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά ιδρύματα και κατά συνέπεια οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή, που τυχόν πραγματοποιήθηκε στη χώρα των Άλπεων, οφείλεται σε δραστηριότητες του ξένου επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης.
 
Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ότι ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο, το ποσό των 360 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ( 418,4 εκατομμύρια δολάρια ), που είναι πιθανό να αποτελούν παράνομο περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με τον ίδιο τον Καντάφι και την οικογένειά του, η με τον κύκλο του.
 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Κχαλέντ Καίμ είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταθέσεις ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
» Τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό αποτελούν τμήμα του επενδυτικού πακέτου της κυβέρνησης στην αλλοδαπή «, υποστήριξε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Καίμ. » Αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ που να ανήκει προσωπικά στον ηγέτη μας, είστε ελεύθεροι να το πάρετε και να το δώσετε σε όποιον θέλετε «, επεσήμανε ο Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος.
 
Οι σχέσεις Ελβετίας-Λιβύης είχαν διαταραχτεί από τον Ιούλιο του 2008, όταν οι ελβετικές αρχές είχαν συλλάβει, έναν από τους γιους του Καντάφι,τον Ανίβα,με την κατηγορία της απάτης εις βάρος δύο Ελβετών που εργαζόντουσαν για αυτόν. Οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν λίγο αργότερα, μετά από μυστικό συμβιβασμό μεταξύ των αντιδικούντων.
 
Ως αντίποινα για την προσβολή η Τρίπολη, απέσυρε τότε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από ελβετικές τράπεζες, διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελβετία και απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα 2 Ελβετών επιχειρηματιών που είχαν επιχειρήσεις στη Λιβύη, για περισσότερο από ένα χρόνο.
 
 
 
 

#TAGS MM