Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Το Οχάιο βγάζει… Ομπάμα! Ψήφισαν (παραδοσιακά) οι πρώτοι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ. Δυο υποψήφιοι για τη θέση του πλανητάρχη. Ο χρόνος τελειώνει, οι κάλπες ανοίγουν και όλα δείχνουν… επανεκλογή για τον νυν πρόεδρο.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ομπάμα προηγείται με 2%, συγκεντρώνοντας 48% έναντι 46% του Μορμόνου υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Στις περισσότερες πολιτείες κλειδιά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προβάδισμα. Προηγείται 4% στο Οχάιο, με μικρότερο ποσοστό στη Βιρτζίνια και το Κολοράντο, ενώ ο Ρόμνεϊ έχει 1% προβάδισμα στη Φλόριντα.
Η δημοσκόπηση των… δημοσκοπήσεων από το CNN δείχνει πάντως μάχη στα όρια του στατιστικού λάθους! Ομπάμα 49% και Ρόμνεϊ 48%.

Κανείς Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει κατορθώσει να φθάσει στον Λευκό Οίκο χωρίς την ψήφο του Οχάιο και εδώ ο Ομπάμα διατηρεί σταθερό προβάδισμα, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη.

Το Οχάιο, λοιπόν, είναι η πολιτεία κλειδί. Συνολικά, υπάρχουν 10, αλλά το Οχάιο είναι η… ναυαρχίδα! Από τη στιγμή που ο Ομπάμα προηγείται στη συγκεκριμένη πολιτεία (50% έναντι 47,1%), τότε όλα δείχνουν επανεκλογή! Γιατί αν ο Ομπάμα πάρει το Οχάιο κι άλλες πολιτείες «κλειδιά» (όπου ήδη προηγείται) τότε θα συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να παραμείνει στο Οβάλ Γραφείο ακόμη τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τη σύνθεση των αποτελεσμάτων των τελευταίων δημοσκοπήσεων (Politico.com), ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει 66 εκλεκτορικές ψήφους στις πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν την εκλογή, έναντι 44 για τον Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ σε εθνικό επίπεδο ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφαλίζει 303 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 235 του αντιπάλου του.

Αν ο Μιτ Ρόμνεϊ θέλει να γίνει ο πρώτος Μορμόνος που θα εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να είναι και ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει μια δεύτερη θητεία, μετά από τον Μπιλ Κλίντον.

Εξαιτίας της διαφοράς ώρας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εκλογές δε μπορούν να έχουν τον κυριολεκτικό όρο «ανοίγουν οι κάλπες». Ήδη, με τον παραδοσιακό τρόπο στην… ξύλινη κάλπη ψήφισαν οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς, ένα χωριουδάκι κοντά στο Νιού Χαμσάιρ. Μόνο που για πρώτη φορά στην ιστορία δεν έβγαλαν νικητή! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
Η πρώτη κάλπη! (ΦΩΤΟ REUTERS)

Οι πρώτες πολιτείες όπου θα κλείσουν οι κάλπες, στις 18:00 το απόγευμα, ώρα ανατολικής ακτής, θα είναι η Ιντιάνα και το Κεντάκι. Και σταδιακά, στις επόμενες έξι ώρες από εκείνη τη στιγμή, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Υπάρχουν βέβαια και 30 εκατ. Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει.
Αν ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατήσει στο Οχάιο, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό από τις πρώτες ώρες της εκλογικής βραδιάς. Αλλιώς, ετοιμαστείτε για θρίλερ!

Οι περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτός από τον νέο πρόεδρο τους, καλούνται να καθορίσουν και τη σύνθεση του Κογκρέσου. Ακόμη ένα… θρίλερ!
Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους 435 της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και 33 από τους 100 γερουσιαστές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι Δημοκρατική θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η πρώτη κάλπη έδειξε… ισοπαλία

Αμερικανικές εκλογές; Οι δέκα πολιτείες -κλειδιά όπου παίζεται η προεδρική εκλογή

Ομπάμα-Ρόμνεϊ: Από τις εκτρώσεις ως τους γάμους των gay, που συμφωνούν, που διαφωνούν

Το εκλογικό σύστημα που θα κρίνει η μάχη για τον Λευκό Οίκο

Στο χωριό του Ομπάμα στην Κένυα πανηγυρίζουν ήδη!

Ποια ισοπαλία; Όλα δείχνουν ότι θα νικήσει ο Ομπάμα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε