Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Το πρώτο «ναι» στην ισπανική βοήθεια από την Ολλανδία

Το πρώτο «ναι» στην ισπανική βοήθεια από την Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που «σφραγίζει» τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Οι Ολλανδοί βουλευτές ενέκριναν με πλειοψηφία τη συμφωνία της ευρωζώνης για το δάνειο στην Ισπανία.

Πέντε κόμματα — οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, που συμμετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις των Εργατικών, της Πράσινης Αριστεράς και των Δημοκρατών 66—εξέφρασαν την υπό προϋποθέσεις στήριξή τους στο πρόγραμμα, υπερτονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία πιθανή τραπεζική κρίση στην Ισπανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο πως η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας, δεδομένου πως η έκθεση των ολλανδικών τραπεζών στην χώρα της Ιβηρικής ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ενώ και τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει στην Ισπανία.

Με την άποψη του ντε Γιάγκερ συντάχθηκε και ο Ρόναλντ Πλάστερκ του φιλευρωπαϊκού κόμματος των Εργατικών, τονίζοντας πως βεβαίως και η Ολλανδία έχει συμφέροντα στην Ισπανία που θα πρέπει να προστατευθούν, όμως συνάρτησε αυτήν την βοήθεια με ορισμένες προϋποθέσεις.

«Θέλω να δω πόνο. Δεν μπορεί οι τράπεζες να οδεύουν σε αναδιάρθρωση και ο κόσμος να βαδίζει σφυρίζοντας. Θέλω να δω τους μετόχους να ματώνουν, θέλω μία απαγόρευση στα μπόνους», τόνισε ο Πλάστερκ.

Δύο λαϊκά κόμματα της αντι-ευρωπαϊκής παράταξης—το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκιρτ Βίλντερς—που έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη προωθώντας την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καταψήφισαν την πρόταση για βοήθεια στην Ισπανία.

«Οι τράπεζες έπαιξαν με τα λεφτά άλλων και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάτα. Και αναίσχυντα πλέον δίνουν τον λογαριασμό στους Ολλανδούς και τους άλλους ευρωπαίους φορολογουμένους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ελευθερίας Τόνι φαν Ντικ.

«Το ευρώ ασθενεί θανάσιμα. Το φάρμακο, που επιτάσσει απλώς να μεταγγίζονται όλο και περισσότερα χρήματα, δεν αποδίδει. Πρόκειται για μία θεραπεία των συμπτωμάτων και για τσιρότα πάνω στην πληγή. Οι επενδυτές βλέπουν το ίδιο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβάθμισε Κύπρο και Ισπανία η Moody’s

Από την προηγούμενη βδομάδα ο Ραχόι είχε ζητήσει επείγοντα μέτρα για τις αγορές 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε