Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία προς τη Γάζα – Απειλεί το Ισραήλ

Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία προς τη Γάζα – Απειλεί το Ισραήλ

Παρά την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, το εμπορικό πλοίο Rachel-Corrie κατευθύνεται προς την Γάζα. “Δε θα περάσει” προειδοποιεί ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, ασφάλεια εγγυήθηκε νωρίτερα το Ισραήλ.

“Θα σταματήσουμε το πλοίο, καθώς επίσης και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να βλάψει την ισραηλινή κυριαρχία. Δεν υπάρχει πιθανότητα το Rachel Corrie να φτάσει στην ακτή της Γάζας”, δήλωσε ο Αβιγντορ Λίμπερμαν στο Κανάλι 1 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Νωρίτερα, όμως, η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν προτίθεται να εισβάλει στο πλοίο. “Επιθυμούμε να επαναλάβουμε ένα μήνυμα που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια όσο και μέσω ιδιωτικών διαύλων επικοινωνίας στο πλοίο “Rachel Corrie”, το οποίο κατευθύνεται προς τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία για μια αναμέτρηση. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να επιβιβαστούμε στο πλοίο. Εάν το πλοίο αποφασίσει να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ασντότ, τότε θα εγγυηθούμε την ασφαλή άφιξή του και δεν θα επιβιβαστούμε σε αυτό.

Έπειτα από την διενέργεια ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται όπλα και πολεμικό υλικό στο πλοίο είμαστε προετοιμασμένοι να παραδώσουμε όλα τα εφόδια στη Γάζα. Καλούμε εκπροσώπους των ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο και τις αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συνοδέψουν τη μεταφορά των εφοδίων στα ισραηλινά περάσματα. Θα εργαστούμε με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εφόδια θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού της Γάζας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θρίλερ με την επικοινωνία

Το πλοίο είναι φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και απέπλευσε την Δευτέρα από τη Μάλτα με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό. “Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα”, ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.

“Η Τζένι Γκρέιχαμ, επιβάτις του πλοίου, δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: ‘Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'”, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κινήματος Free Gaza ανακοίνωσε ότι χάθηκε η επικοινωνία με το φορτηγό πλοίο. 
“Χάσαμε κάθε επαφή με το πλοίο. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για σαμποτάζ από τους Ισραηλινούς”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Free Gaza Οντρεϊ Μπομς.

“Θα κατευθύνουμε το Rachel Corrie σε ένα λιμάνι, θα επιβιβάσουμε περισσότερες προσωπικότητες και θα επιμείνουμε να μας συνοδεύσουν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο”, για να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών του, πρόσθεσε.

“Ελπίζουμε ότι οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους επιβαίνοντες για την απόφαση αυτή” να σταματήσουν σε ένα λιμάνι.

Στο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ. Χθες το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στόλου της Ελευθερίας την περασμένη Δευτέρα. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν δήλωσε ότι το πλοίο είναι ιρλανδικής ιδιοκτησίας και ότι πρέπει να του επιτραπεί να ολοκληρώσει την αποστολή του. “Η (ιρλανδική) κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει στο πλοίο, ιρλανδικής ιδιοκτησίας, να ολοκληρώσει τον πλου χωρίς εμπόδια και να ξεφορτώσει το φορτίο του στην Γάζα”, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο ιρλανδός πρωθυπουργός. 

“Η πρωτοβουλία μας έχει ως στόχο να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας. Η αποστολή μας δεν μεταβλήθηκε και αυτή δεν θα είναι η τελευταία αποστολή”, δήλωσε από την πλευρά της Γκρέτα Μπερλίν, μέλος του κινήματος Free Gaza.
     
Το πρωί σε συνέντευξη του στον Λάρι Κινγκ ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρισέ απλώς ως “τραγικό περιστατικό” την αιματηρή δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε