Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Σεπτέμβριο ξανά στην Ουγγαρία ΔΝΤ και Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS

Το περασμένο Σάββατο, μετά το σοκ της διακοπής της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχώρησαν από τη Βουδαπέστη. Θα επιστρέψουν, όμως, τον Σεπτέμβριο.

Στόχος του νέου ταξιδιού τους θα είναι να καταλήξουν σε συμφωνία με τη νέα, συντηρητική, κυβέρνηση της χώρας, για το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. “Τότε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είμαι σίγουρος”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας Γκέργκι Ματόλτσι Ματόλτσι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Όπως είπε, η απόφαση να σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας γιατί δεν έπιασε τους… στόχους είναι απλώς μια “αναστολή” των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ, ΕΕ και Ουγγαρίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για “αποτυχία” των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν “έχει κίνητρα για να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010 και να το μειώσει στο 3% την επόμενη χρονιά”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν το ΔΝΤ και την ΕΕ να παγώσει το πρόγραμμα στήριξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκε το 2008 και που λήγει τον Οκτώβριο, ο Ματόλτσι δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο φόρος που προβλέπει η Ουγγαρία για τις τράπεζες. Ο φόρος αυτός θα αποφέρει στα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, 650 εκατομμύρια ευρώ.

Η μοναδική εναλλακτική λύση, αν δεν υιοθετηθεί αυτός ο φόρος, είναι να επιβληθεί μία σειρά νέων μέτρων λιτότητας που ο λαός θα απορρίψει.

Διαβάστε επίσης
Το ΔΝΤ πάγωσε τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε