Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει τον Ουταρά ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

REUTERS
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με ανακοίνωσή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, χαρακτηρίζει τον Αλασάν Ουαταρά νικητή των διαμφισβητούμενων εκλογών της 28ης Νοεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενισχύοντας την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Λοράν Γκμπαγκμπό.

Η Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Ουαταρά κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται σύμμαχος του Γκμπαγκμπό, ανέτρεψε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο περί νοθείας σε περιοχές του –άλλοτε ελεγχόμενου από αντάρτες– βορρά, δίνοντας τη νίκη στον πρόεδρο της χώρας.
 
Ο Γκμπαγκμπό αρνείται να παραδώσει την εξουσία της μεγαλύτερης παραγωγού κακάο στον κόσμο παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Δυτικοαφρικανική περιφερειακή ένωση ECOWAS, η οποία ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους της Ακτής Ελεφαντοστού στους κόλπους της λόγω των εξελίξεων.
 
Προσθέτοντας ακόμα περισσότερη βαρύτητα στις πιέσεις το ΣΑ σημείωσε την αναγνώριση της νίκης του Ουαταρά από το ECOWAS και κάλεσε τα μέλη του “να πιέσουν. . . ώστε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών”.
 
Απευθυνόμενο έμμεσα στον Γκμπαγκμπό, ο οποίος δεν αναφέρεται ονομαστικά, το ΣΑ καταδικάζει “με τους εντονότερους όρους κάθε απόπειρα ανατροπής της λαϊκής βούλησης”. Το 15μελές κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ επανέλαβε παράλληλα την απειλή να επιβάλει “στοχευμένα μέτρα” –κυρώσεις– σε βάρος όποιου απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία ή προσπαθήσει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού.
 
Η συμφωνία για το ανακοινωθέν αυτό, το οποίος ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός διπλωμάτης Μπρουκ Άντερσον, καθυστερούσε από την περασμένη Παρασκευή λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας, που θεωρούσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έπρεπε να καθορίσουν ποιος κέρδισε τις εκλογές.
 
Δυτικοί διπλωμάτες έλεγαν αντίθετα ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού Γιουνγκ Τζουν Τσόι καλώς ανακήρυξε τον Ουαταρά νικητή διότι έχει δικαίωμα να επαληθεύει τα εκλογικά αποτελέσματα βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 που τερμάτισε τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει στη χώρα το 2002.
 
Ο Τσόι είπε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν έχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Γκμπαγκμπό –όπως και ο Ουαταρά– ωστόσο ορκίστηκε πρόεδρος και αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν κίνδυνο επανέναρξης του εμφυλίου στη χώρα. Η αβεβαιότητα ώθησε στο 12% το επιτόκιο του ευρωομόλογου 2,3 δις δολαρίων της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα ανασταλούν οι συνομιλίες για την παραγραφή χρεών ύψους 3 δις δολαρίων.
 
Ο Γκμπαγκμπό μοιάζει να ελέγχει το στρατό. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Αλσίντ Ντζεντζέ, ο οποίος τόνισε πως “το ECOWAS δεν μπορεί να κρίνει ποιος είναι νικητής. . . μιας εκλογικής διαδικασίας που διοργάνωσε η Ακτή Ελεφαντοστού” και ότι ο ΟΗΕ “έχει πελαγώσει”.
 
Ο Ουαταρά κάλεσε τον Γκμπαγκμπό “να παραδώσει την εξουσία”, κι εξέφρασε “την ελπίδα ότι η λογική τελικά θα κατισχύσει και ο Γκμπαγκμπό θα υπακούσει τη βούληση του λαού της Ακτής Ελεφαντοστού”.
 
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και σε υποστηρικτές των δύο υποψηφίων για την προεδρία από την 26η Νοεμβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 280, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ίσως είναι διπλάσιος.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε